Rijksakademie; Open Studio’s 2022

De Open Studio’s van de Rijksakademie verliepen vorig jaar onder de invloed van corona anders dan anders. In plaats van een hectisch weekend met lange rijen was er ineens langer […]

De Open Studio’s van de Rijksakademie verliepen vorig jaar onder de invloed van corona anders dan anders. In plaats van een hectisch weekend met lange rijen was er ineens langer de tijd. Niet waren er de megalomane projecten maar waren het daadwerkelijk ateliers waar een inkijkje in genomen kon worden. De Rijksakademie werd van een hype-machine/productiehuis een ruimte voor reflectie en bedachtzaamheid. Hoewel die tendens misschien niet voor iedereen zichtbaar was, is die lijn dit jaar voort gezet en duidelijker invoelbaar. Tekenend hiervoor is dat de Open Studio’s wederom verspreid over 6 dagen te bezoeken is in de lente, in plaats van terug naar dat drukke weekend in november.

Het is ook terug te zien aan de presentaties. Hoewel er natuurlijk nog altijd ruimte is voor sensationeel ambitieuze projecten, valt op hoe bedachtzaam en weloverwogen het is. Er heerst kalmte en bewustzijn van de wereld om de Rijksakademie heen. Die wereld is de afgelopen jaren onvermijdelijk geraakt, niet enkel Corona maar ook de oorlog in Oekraïne maakt dat je je daar als kunstenaar door gevormd wordt. Je kunt je er moeilijk niet toe verhouden. Het laat je automatisch de vraag stellen wat breng je teweeg in deze wereld?

De Open Studio’s zijn niet meer de visitekaartjes van kunstenaars zoals dat in het verleden meer was. Toen was het echt een cruciaal moment om opgepikt te worden door curatoren en galeries, dat lijkt te zijn veranderd in het mogelijk maken van een verdere dialoog met de bezoekers. Het zijn inkijkjes in ateliers en productieprocessen, waar we als toeschouwer mee over in gesprek kunnen. Een genereuze blik in de keuken dus.

De grootste kracht hiervan is dat je niet alleen een hoop frisse dingen kunt zien, maar ook ziet wat er nu in het kunstenveld in zijn algeheel speelt. Wat zijn de vraagstukken die onder jonge kunstenaars van nu spelen en hoe worden die aangepakt.

Hier volgt een beeldverslag van wat er zoal om diverse redenen opviel. Lang niet alle presentaties laten zich fotografisch passend vastleggen overigens, dus daar mag je fijn zelf voor een blik werpen bij de Rijksakademie zelf.

De Rijksakademie is te bezoeken op 13, 14, 15, 19, 20 en 21 mei.