Eindexamen Expositie; Minerva Groningen 2023

De eerste halte van mijn jaarlijkse pelgrimage langs de academies van Nederland en België brengt me naar Scheemda. Hier laten de afstudeerders van de academie van Minerva hun werk zien, […]

De eerste halte van mijn jaarlijkse pelgrimage langs de academies van Nederland en België brengt me naar Scheemda. Hier laten de afstudeerders van de academie van Minerva hun werk zien, het is daarmee de enige academie die voor haar bachelor studenten een externe locatie heeft. Dat is jammer, want zo’n eindexamenpresentatie is ook een visitekaartje voor aankomende studenten. De locatie in Scheemda is overigens monumentaal en dat pakt voor de meeste presentaties goed uit. Er is meer dan plek genoeg waar alle soorten werk goed mee uit de voeten kunnen.

Wat opvalt aan deze editie is het relatief grote aantal schilders, en dan ook nog eens nadrukkelijk figuratief en ambachtelijke schilders. Er zijn jaren geweest dat er eigenlijk geen een figuratieve schilder afstudeerde, dit jaar zijn het met name schilders. Met de hoeveelheid schilders valt ook op wat er vrijwel niet is, er zijn nauwelijks immersieve installaties of ambitieuze sculpturen. Misschien is het nog een van de gevolgen van Corona? Een schilderij maken lukt wel in je studentenkamer, maar een installatie of een sculptuur is al snel lastig. Toch zou je denken dat er dan ook meer audiovisueel werk is en ook dat valt wel mee. Het maakt dit niet een betere of mindere lichting dan anders, maar het is een opvallende tendens. Misschien dan dat de wens om te schilderen meer aanwezig is bij deze jongere generatie kunstenaars? We gaan het de komende weken zien op andere academies.

Hier volgt een beeldverslag met wat er zoal, om verschillende redenen, opviel.

De eindexamenexpositie van Minerva is nog tot en met 22 juni te zien bij De Toekomst in Scheemda.