Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2023

Het jaarlijkse overzicht van de jonge schilderkunst opende afgelopen donderdag haar deuren. De prijswinnaars van deze editie zijn Bobbi Essers, Ricardo van Eyk en Thierry Oussou. Net als andere edities […]

Het jaarlijkse overzicht van de jonge schilderkunst opende afgelopen donderdag haar deuren. De prijswinnaars van deze editie zijn Bobbi Essers, Ricardo van Eyk en Thierry Oussou. Net als andere edities is het vooral een overzicht van wat er zoal zichtbaar is in het veld en blijven echte verrassingen uit. Toch zal dit voor het grote publiek een eerste kennismaking zijn met kunstenaars die soms al een flink CV opgebouwd hebben met post-academische instellingen, gerenommeerde galleries en soms zelfs museale soloprojecten. Voor wie er uiteindelijk een geldbedrag van de koning in ontvangst mag nemen is wat dat betreft dan de welverdiende kers op de taart. En zo zitten onder de genomineerden ook dit jaar een aantal die onderhand wel echt toe zijn aan die kers.

Hoe het er precies de vorige editie uit zag weet ik niet, maar in mijn herinnering waren de muren waar de genomineerden en de winnaars hingen de laatste jaren grijs en langer terug zwart. Dit jaar is er gekozen voor een roze, licht-oranje kleur om de schilderijen op te tonen. Waarom er voor deze nogal opmerkelijke achtergronden is mij een raadsel. Misschien om het drukkende gevoel van het overweldigende en wat donkere paleis wat kleurrijker te maken? Het komt de schilderijen in elk geval lang niet altijd ten goede. In het geval van Bobbi Essers en Wouter Paijmans komen lijken de doeken over te lopen in de wanden waar de werken op hangen. Misschien gepast, maar misschien ook niet. Het neutrale grijs van eerdere jaren was wellicht wat donker, maar als dat de reden is zou het standaard wit ook niet misstaan.

Hier volgt een beeldverslag van wat er zoal opviel. Traditiegetrouw valt fotograferen in het relatief donkere en tegelijk drukke paleis niet altijd even mee. De werken in het echt bekijken is altijd een aanrader.

Het overzicht is nog tot en met 5 november te bezoeken bij het Paleis op de Dam.