Galerie With Tsjalling; De laatste expositie

Galerie With Tsjalling gaat dicht. Ooit begonnen als huiskamer galerie met tekeningen ontwikkelde Tsjalling zich tot een eigenzinnige galerie met nadruk op werk op papier. Die zien we dan ook […]

Galerie With Tsjalling gaat dicht. Ooit begonnen als huiskamer galerie met tekeningen ontwikkelde Tsjalling zich tot een eigenzinnige galerie met nadruk op werk op papier. Die zien we dan ook veelvuldig terug in deze salonpresentatie met een ruime selectie van kunstenaars waar Tsjalling mee samen gewerkt heeft. 

Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere media vertegenwoordigd, zoals schilders en beeldhouwers. De link met de tekenkunst is er ook dan vaak nadrukkelijk nog, humor en absurdisme lopen als een rode draad door de keuze van Tsjalling. Denk bijvoorbeeld aan een toren dropjes van Stijn Rietman, de kleurrijke ballenvanger van Erik Mattijssen, de stopcontacten van Erica Scheper of de schilderende dame van Oskar Nilsson. Humor was zeker geen verplichting, de fundamentele schilderkunst van Drewes de Wit en Rob Bouwman zijn niet bepaald grappig te noemen en past toch prima tussen al die andere kunstenaars.

Het is altijd spijtig als een galerie stopt, het is weer een podium minder. Maar Tsjalling is ook de enige hedendaagse kunstgalerie in het noorden van Nederland en is zo een belangrijke schakel met de rest van het land. Daarnaast is het één van de twee specialisten voor tekenende kunstenaars. Waarmee de galerie voor veel van die kunstenaars een podium weet te bieden, waarmee de impact van de galerie verder gaat dan enkel Groningen. 

Tegelijk is het runnen van een galerie niet altijd rozengeur en maneschijn en is het niet de verantwoordelijkheid is van Tsjalling zelf om de tekenkunst en voor de provincie te zorgen. Soms is het moment daar om afscheid te nemen en hoe kun je dat nu mooier doen dan met een uitgebreid overzicht met wat er in die jaren zoal te zien is geweest in de galerie. 

Voor Tsjalling zelf, heel erg dank voor wat je allemaal hebt gedaan en alle goeds. Tot snel!

Deze tentoonstelling is nog tot en met 8 juni te zien bij Galerie With Tsjalling te Groningen.