PS projectspace; PS 1999-2014, a 15 year anniversary exhibition

Ze zijn er niet veel, maar er zijn nog altijd plekken in Nederland die gerund worden door kunstenaars. Kunstenaars die van kunst houden en naast hun kunstenaarschap een presentatieplek runnen. Zo’n plek […]

Ze zijn er niet veel, maar er zijn nog altijd plekken in Nederland die gerund worden door kunstenaars. Kunstenaars die van kunst houden en naast hun kunstenaarschap een presentatieplek runnen. Zo’n plek hoeft niet heel complex te zijn. Dat kan letterlijk de huiskamer zijn waar voor 1 avond voor genodigden een tentoonstelling te zien is. Na het laatste biertje wordt alles weer van de wanden afgehaald en gaat iedereen naar huis.

Toch gaat er in de hele organisatie al snel veel tijd en energie zitten, tijd en energie die je ook als kunstenaar in je werk had kunnen steken. Dat is dan ook vaak de reden dat dergelijke presentatieplekken of worden overgenomen door curatoren of op een gegeven moment ophouden te bestaan.

Jan van der Ploeg (1959) is bekend van zijn veelal museale wandschilderingen en kleinere veelal optische abstracte werken. (zie bijvoorbeeld hier en hier) Maar daarnaast runt hij inmiddels ruim 15 jaar zijn eigen kunstinitiatief. Hij is begonnen met kunst in de huiskamer en heeft een paar jaar geleden besloten dat het best wel wat serieuzer kan in een white cube. Daar moet je niet al te veel van voorstellen, de gemiddelde woonkamer heeft meer vloeroppervlak. Maar de wanden zijn er wit en het verschaft net wat meer vrijheden zoals de wanden te lijf gaan. Dat heb je liever niet in je huiskamer.

De afgelopen 15 jaar heeft hij vanuit zijn eigen interesse gebied kunstenaars vanuit het buitenland hier in Nederland geïntroduceerd. Zo heel af en toe ook kunstenaars uit Nederland maar hoofdzakelijk dus uit het buitenland waarmee het een interessante plek is om kunstenaars te zien die je elders nog niet gezien zult hebben. Veel van die kunstenaars hebben iets met minimalistische schilderkunst, wat dus niet vreemd is gezien Van der Ploeg zijn eigen werk. Het is logisch dat hij werk verkiest wat hij zelf daadwerkelijk interessant vind. Daarmee is Jan van der Ploeg een goed voorbeeld van een kunstenaar die tevens als promotor van andere kunstenaars dient die misschien minder handig zijn in het zichzelf zichtbaar maken.

En dat laatste is misschien wel het meest te waarderen. Dat iemand zonder enig belang de moeite neemt om anderen zichtbaar te maken. Dat is een heel genereus gebaar en zie dat maar eens structureel 15 jaar vol te houden.

Begin vorige maand opende ter ere van die 15 jaar een jubileumtentoonstelling van al die tentoonstellingen bij PS projectspace. Dat betekend niet een overzicht of een best of, maar meer een subjectieve greep van kunstenaars die het tonen waard zijn om wat voor redenen dan ook. Omdat de PS ruimte aan de kleine kant was, deed ook de Service Garage mee. Helaas ben ik te laat geweest voor de presentatie bij de Service Garage maar PS projectspace is nog wel te bezoeken (op afspraak). Qua tentoonstelling is het misschien niet heel spectaculair, het zijn vooral veel losse werken aan een wand. Maar het gaat om het samenbrengen van mensen en kunst op een heel oprechte en persoonlijke manier.

Ik wil Jan van der Ploeg en alle betrokkenen van harte feliciteren en hoop dat velen zijn voorbeeld zullen volgen. Het hoeft niet direct in een White Cube, maar hoeveel moeite is het om wat mensen uit te nodigen bij werken in de woonkamer? Het vervolgens 15 jaar vol houden is dan wel weer wat ambitieuzer.

Meer fotomateriaal hier.

John Nixon - Silver Monochrome - 25x20cm Enamel op uienzak op canvas

John Nixon – Silver Monochrome – 25x20cm Enamel op uienzak op canvas

Nadim Vardag, Daniel Gottin, Piet Dieleman, Marie Shannon, Olievier Mosset, Michal Skoda, Tim Ayres, Tilman, Justin Andrews, Victoria Munro, Karina Bisch, Ronald de loeme, Alejandro Garcia Conteras & DJ Simpson (niet allen op de foto)

Nadim Vardag, Daniel Gottin, Piet Dieleman, Marie Shannon, Olievier Mosset, Michal Skoda, Tim Ayres, Tilman, Justin Andrews, Victoria Munro, Karina Bisch, Ronald de loeme, Alejandro Garcia Conteras & DJ Simpson (niet allen op de foto)

Paul Morrison - Dell - 153x228cm Acrylverf op canvas

Paul Morrison – Dell – 153x228cm Acrylverf op canvas

De tentoonstelling bij PS Projectspace zelf is nog tot en met 31 augustus op afspraak te bezoeken.