Museé d’Orsay

Op dinsdag zijn bijna alle musea dicht in Parijs. Veel ervan zijn overigens op maandag gewoon open. Een van de musea die wel op dinsdag open is is Museé d’Orsay. […]

Op dinsdag zijn bijna alle musea dicht in Parijs. Veel ervan zijn overigens op maandag gewoon open. Een van de musea die wel op dinsdag open is is Museé d’Orsay. Een middelgroot museum met een spannende collectie grofweg vanaf het classicisme  tot en met het post-impressionisme. Dat betekent Ingres, Moreau, Bonnards, van Gogh, Gaugain, Redon, Monet, Manet en ga zo maar door. Een hele hoop klassiekers dus.

Daarnaast is er op dit moment een goede tentoonstelling te zien; The Angel of the Odd. Dark Romanticism from Goya to Max Ernst. Wat vooral een tentoonstelling is die zich rondom de zwarte romantiek beweegt. Dat klinkt suf maar blijkt erg boeiend te zijn.

Musee d'Orsay

Musee d’Orsay

Helaas mag je in het museum niet fotograferen. Om de paar meter staat een bord dat eten, rugzakken, telefoneren, aanraken en fotograferen niet is toegestaan.
Afgezien van de sculpturen die in het midden staan van onder andere Rodin, Maillol en Gaugain (prachtige werkjes) is het simpelweg niet mogelijk om te fotograferen. Het museum is overal redelijk donker van opzet. Dat is voor de ervaring van de toeschouwer zelden of nergens een probleem maar om te fotograferen niet te doen.

Helaas dus geen foto’s van wat er hier te zien is. Dat is jammer vanwege de vele ontdekkingen en frisse dingen die voorbij zijn gekomen. De klassiekers die er te zien zijn, zijn super, maar alleen al voor die minder bekende werken is een bezoek aan het museum zeer de moeite waard. Een overzicht van wat er zoal te zien is kun je vinden hier bij Google Art en hier.

Overigens, ik ging er van uit het museum in een paar uur wel te bezoeken maar ben uiteindelijk de hele dag in dit museum geweest. Fantastische dag gehad dus.