Eindexamen Expositie; de Ateliers 2020 – Zigzag

Deze week opent postacademische instelling De Ateliers haar deuren weer. Het is wat later dan normaal dat dit gebeurt, in pre-coronatijden was deze presentatie in mei in plaats van begin […]

Deze week opent postacademische instelling De Ateliers haar deuren weer. Het is wat later dan normaal dat dit gebeurt, in pre-coronatijden was deze presentatie in mei in plaats van begin september. Bovenstaande titel dat het een eindexamen betreft, is wat vertekenend. Het zijn kunstenaars die allemaal in hun laatste jaar zitten van de residentie op de Ateliers. Een diploma krijgen ze hier niet. De 10 kunstenaars die er de afgelopen twee jaar afgeschermd van de buitenwereld hebben gewerkt laten nu zien wat er gebeurt is. Het is een lichting die dus eigenlijk al een half jaar geleden dacht aan die presentatie toe te werken. Dat zal zeker en vast zo zijn gevolgen hebben gehad voor het eindresultaat. Ineens stond de hele wereld stil en wat zit je dan nog daar te doen in je atelier?

Opvallende tendenzen is dat er veel schilders bij zitten dit jaar, daar waar een paar jaar terug het een enkeling betrof zijn het er nu een handvol. Ook opvallend is dat velen van hen het schrale schilderen delen en vaak ingetogen werken maken. Het past binnen de traditie die ze op de Ateliers hebben, maar dat is lang niet zo zichtbaar geweest.

Sympathiek zijn de groepspresentaties waarbij werken met elkaar worden afgewisseld. Het geeft net wat extra ruimte om uit te pakken en geeft ook context aan hoe ze zich tot elkaar verhouden. (Al is mij niet altijd duidelijk van wie precies welk werk is.)

Het is een fijne lichting, misschien een tikkeltje te geruststellend. Ze blijven binnen de lijntjes van het gangbare. Met uitzondering van het werk gemaakt door Ghita Skali die een gat zaagde in het kantoor van de directeur, is het allemaal tamelijk braafjes te noemen. Misschien dat je even op het puntje van je stoel zit van het grote bouwsel van Minne Kersten, maar ook dat blijkt al snel een meer poëtisch werk te zijn. Deze lichting rekt misschien het kunstbegrip niet meer zo ver op, maar zoekt de poëtische ruimte op in wat dat werk dan teweeg kan brengen. Wat dat betreft staat het hier als een huis overeind, alle praktijken weten te overtuigen. Dat is niet altijd zo duidelijk het geval geweest bij De Ateliers en wellicht hebben die extra maanden door de lockdown daar wat mee te maken. Er zijn duidelijk scherpe keuzes gemaakt en knopen doorgehakt.

Een lichting waarvan we dus snel meer gaan zien binnen het bekende galeriecircuit.

Hier volgt een beeldverslag met een greep van wat er zoal te zien is.

De Open Ateliers van de Ateliers zijn van 4 tot en met 20 september te bezoeken aan het bekende adres in Amsterdam.