Eindexamen Expositie; AKV Den Bosch

Vandaag was ik aanwezig bij de ‘rondgang’ van AKV Den Bosch. Dit jaar is de eindexpo niet in Den Bosch op de academie, want deze wordt verbouwd, maar op De […]

Vandaag was ik aanwezig bij de ‘rondgang’ van AKV Den Bosch. Dit jaar is de eindexpo niet in Den Bosch op de academie, want deze wordt verbouwd, maar op De Boo. Een oud bedrijvencomplex.

En Den Bosch levert direct het bewijs dat ook een ruimte met veel geschiedenis (en zelfs waterschade door noodweer) toch een erg goede presentatie plek blijkt te kunnen zijn. Ook is het voor sommige werken zelfs het beste wat ze had kunnen overkomen. Voor ieder werk was genoeg ruimte en de indeling was open. Geen gesloten hokjes of rare onnodige muurtjes. Alle beeldende kunst zat door elkaar, dus deeltijd en voltijd.

Den Bosch levert dit jaar een lading studenten af zoals een goede academie betaamt, goed werk dat goed gepresenteerd wordt. Natuurlijk zijn er zo hier en daar ook werken die nogal erg ‘bekend’ of  ‘gedaan’ zijn. Maar als ze goed gedaan zijn vergeef ik het ze direct.

Hier een impressie van wat er zoals te zien was, in willekeurige volgorde.

Nou, willekeurig, dit was voor mij toch wel de topper van de dag; Charlotte Louen. De locatie was perfect voor haar werk en het werk an sich, duidelijk. Haar werk gaat over het tonen en het niet tonen van objecten. Deze objecten worden gekozen aan de hand van een ogenschijnlijke alledaagsheid als gebruiksvoorwerk; schroefjes, spijkertjes, kleedje. Doordat de locatie een erg rauwe ondergrond levert komen de foto’s er erg goed op uit, iets wat op een strakke egale vloer toch aanzienlijk saaier zou zijn. We hebben haar al eerder gezien bij Kunstpodium T en daar kwam haar werk niet helemaal uit de verf. Hier maakt ze het meer dan goed. Die gaan we in de gaten houden!

Charlotte Louen

Charlotte Louen

Charlotte Louen

Charlotte Louen

Charlotte Louen

Charlotte Louen

Danni van Amstel hebben we ook eerder gezien, hier en hier, en toont op haar afstuderen weer ander werk. Methode is hetzelfde gebleven, het beeld niet. Materie versus ruimte. Dit is een van die studenten waarbij het werk opmerkelijk genoeg nog goed overeind blijft in deze ruwe ruimte, maar toch in het meer klinische TAC meer indruk wist te maken.

Danni van Amstel

Danni van Amstel

Nog een topper, Diego Sindsberg die schilderijen maakt. Nu denk je misschien dat we hier kijken naar sculpturen maar nee, het zijn voor hem echt schilderijen. Als we met die gedachtegang meegaan ontstaat er ineens een enorme rijkdom aan mogelijkheden. Het doet mij denken aan de tekst Specific Object van Judd, een schilderij dat in de ruimte gaat.

Diego Sindsberg

Diego Sindsberg

Diego Sindsberg

Diego Sindsberg

Diego Sindsberg

Diego Sindsberg

Diego Sindsberg

Diego Sindsberg

Dora Hargitai toont ons dat de vraag over het kunstenaarschap er nog steeds toe doet en zonder banaal of zuur ironisch te worden nog steeds er toe doet. Eenvoudig maar zeer doeltreffende beelden.

Dora Hargitai

Dora Hargitai

Dora Hargitai

Dora Hargitai

Fotografie is dood, lang leve de schilderkunst. Femke Dekkers maakt niet zomaar foto’s maar fotografeerd composities. Een ‘Luie schilder’ zou Hans den Hartog Jager zeggen, al denk ik dat er stiekem meer werk in zit dan een luie schilder zijn. Het overkomt mij zelden dat ik echt enthousiast wordt van fotografie, maar dit vind ik echt ontzettend goed. Er worden vanuit het medium een hele hoop vragen gesteld over de aard van het beeld zonder dat er aan het medium an sich voorbij wordt gegaan. Maar ook is het niet gewoon foto’s schieten zonder doel. Duidelijke bewuste keuzes.

Femke Dekkers

Femke Dekkers

Femke Dekkers

Femke Dekkers

Het werk van Irence van den Besselaar is opvallend luchtig, vrolijk en elegant in zijn eenvoudigheid. Er hangt niets te veel maar toch is het niet kaal of sober.

Irene van den Besselaar

Irene van den Besselaar

Het werk van Kay Freimund zette me continue op het verkeerde been tot hij me uit wist te leggen dat hij continue dingen buiten de kunst annexeert en deze zo schildert dat het voor de gemiddelde kunstliefhebber niet meer duidelijk is waar het vandaan komt. Daar slaagt hij niet iedere keer even goed in, maar dat het werk rechts de lightsabers uit StarWars zouden zijn, was toch echt verrassend. En natuurlijk, onzettend mooi dat het werk op verschillende lagen weet te boeien, als abstract schilderij is het sterk, en als inside-joke ook.

Kay Freimund

Kay Freimund

Koen van der Heijden zette zijn huis neer en toonde buiten dat filmpjes over zijn eigen geschiedenis waar hij niet bij aanwezig was. En eigenlijk moet je dit zelf zien want is absoluut niet uit te leggen en niet te fotograferen.

Koen van der Heijden

Koen van der Heijden

Het werk van Lisa Bensel was niet berekend op de enorme hitte van de afgelopen week en haar werken hebben het dus niet zo goed vol gehouden, jammer want zijn topwerken zoals ze te zien waren in Kunstpodium T.

Lisa Bensel - Halte die Rohe, Halte die Hohe, halte beide (II)

Lisa Bensel - Halte die Rohe, Halte die Hohe, halte beide (II)

En een verwijzing naar Dürers melancholie ets, al weten we dat enkel en alleen dankzij de titel.

Lisa Bensel - Melencolia I

Lisa Bensel - Melencolia I

Marieke Mein gaat het strikt over de composities van architectuur en de bijbehorende structuur. Deze zijn prima geschilderd en is dus niets op aan te merken. Alleen vraag ik me wel af, waarom zou het niet gefotografeerd kunnen zijn?

Marieke Mein

Marieke Mein

Marieke Mein

Marieke Mein

Dit werk van Marielle van Deursen is lekker absurd en keurig verzorgd.

Marielle van Deursen

Marielle van Deursen

Marthe Zink toont in Den Bosch 3 grote schilderwerken met een kleine. Maar later deze dag trof ik haar werk aan in Kuntpodium T, wat ik rauwer vind en veel sterker. Dus daarover later meer want het werk in Den Bosch was zeker ook niet mis. Doet denken aan Stijn Peeters. Dat is opmerkelijk want al geeft die les in Den Boch, is Marte van de voltijd.

Marthe Zink

Marthe Zink

En dit werk is van een heel andere orde. Hier gaat ze veel meer de vraag aan wat dat schilderij nu an sich is. Naar mijn mening een sterker werk dan het andere dat ze toont.

Marthe Zink

Marthe Zink

De potloodlijnen maken de richting van het beeld. Een hoop werk voor Merel Maslowski maar dat resulteert in een fris en elegant beeld.

Merel Maslowski

Merel Maslowski

Van Nico Thöne hadden we al eens werk gezien bij TAC, en hier doet ze eigenlijk hetzelfde maar dan net iets groter en indrukwekkender.

Nico Thone

Nico Thöne

Erg mooie foto’s van Nicole Jansen over beladen landschappen. Persoonlijk vind ik de meest rechtse het spannendste vanwege de onduidelijke leegte in het zwart. Ze toont heel weinig maar suggereert heel veel.

Nicole Jansen

Nicole Jansen

Het werk van Remco Bens was ook te zien in TAC en laat zich nu nog moeilijker fotograferen dan daar. Maar erg leuk werk. Eindelijk eens een schilder die toegeeft gewoon lekker te willen schilderen. Ik werd er oprecht enthousiast van.

Remco Bens

Remco Bens

Remco Bens

Remco Bens

Een erg mooi werk van Robert Lombarts. De latten zijn aan de onderkant (de kant die we zien) wit, en aan de bovenkant hebben ze allemaal heftige kleuren. Door de reflectie ontstaan er dan kleuren aan de onderkant. In het echt levert dat een heel subtiel beeld op, op de foto is het duidelijker. Iets wat dus weer in het echt gezien dient te worden.

Robert Lombarts

Robert Lombarts

Thalysia van Esch maakt tekeningen met hier en daar wat garen. Aanvankelijk vooral erg mooi werk maar vervolgens met conceptuele inslag die u haar zelf mag vragen. Het is verrassend maar maakt het ineens duidelijk waar het allemaal vandaan komt.

Thalysia van Esch

Thalysia van Esch

Ten slotte had ik heel even een deja-vu gevoel toen ik de laatste loods binnen kwam. Doet dit werk je ook niet aan een andere loods denken? Tim Hoefnagels heeft een enorm indrukwekkende nutteloze machine gebouwd. Zijn vingeroefening in Kunstpodium T was ook al erg goed, hier doet hij het over in het groot.

Tim Hoefnagels

Tim Hoefnagels

Tim Hoefnagels

Tim Hoefnagels

Tim Hoefnagels

Tim Hoefnagels

Eindexpositie van AKV Den Bosch is nog te zien tot en met woensdag en is zeker het bezoeken waard.