Art on Paper 2023

Als de kunstbeurs “Kunst op papier” heet, dan verwacht je veel houtskool, krijt en potlood op papier, netjes ingelijst aan de muur. Maar werk op papier is een rekbaar fenomeen. […]

Als de kunstbeurs “Kunst op papier” heet, dan verwacht je veel houtskool, krijt en potlood op papier, netjes ingelijst aan de muur. Maar werk op papier is een rekbaar fenomeen. Soms betekent het dat het schilderijen zijn die toevallig papier als drager hebben, maar het kunnen ook sculpturale ingrepen, boeken en collages zijn. Oftewel, er is veel meer mogelijk dan de traditionele tekening en dat zien we dan ook allemaal terug op deze beurs.

Veel deelnemende galeries zijn uit het buitenland of zijn Nederlandse galeries die normaal minder zichtbaar zijn. Dat leidt tot aangename kennismakingen en ontdekkingen. Tegelijk is het ook opvallend dat veel bekendere galeries het hier laten afweten, waaronder de traditionele tekengaleries With Tsjalling en Maurits van de Laar. Daar waar een kunstbeurs ook een graadmeter is van wat er op dit moment zoal speelt, geeft deze beurs dus een vertekend beeld. Het heeft misschien ook wel te maken met het beperkende kader van een thematische kunstbeurs. Kwaliteit is er zeker, maar het oogt tegelijk wat braaf. Het is allemaal werk op papier, dat is dan toch binnen de lijntjes kleuren.

Een sympathieke beurs waar met name bij de buitenlandse galeries leuke ontdekkingen te doen zijn. Hier volgt een beeldverslag van wat er zoal te zien is:

Art On Paper Amsterdam is nog tot en met 19 maart te bezoeken.