Ron Mandos; Best of Graduates 2017

Een jaarlijks terugkerend fenomeen en gek genoeg is het lang niet altijd goed weer tijdens Best of Graduates van Ron Mandos. Zo was het vandaag zowel benauwd als regenachtig. Dat […]

Een jaarlijks terugkerend fenomeen en gek genoeg is het lang niet altijd goed weer tijdens Best of Graduates van Ron Mandos. Zo was het vandaag zowel benauwd als regenachtig. Dat midden in de zomervakantie.

Inmiddels al weer de tiende editie van een overzicht met wat er zoal afstudeerde door heel Nederland. Heel Nederland is een beetje overdreven. Het feit dat een aantal academies nagenoeg volledig afwezig zijn (slechts één iemand van AKV/Sint Joost, slechts één iemand van AKI, niemand van Minerva, niemand van MAFAD) terwijl ook daar erg interessante dingen te zien waren. Het gros van de deelnemers is van de Rietveld, KABK en HKU. Gek genoeg weet de organisatie van Best of Graduates ook altijd weer mensen van de Willem de Kooning academie, waarvan mij bij afgelopen bezoek de kwaliteit me zo tegenviel dat ik een blogpost maar heb gelaten voor wat het was…

Dit jaar vind het geheel weer plaats in de eigen galerie in plaats van bij Witteveen (die inmiddels een nomadische galerie is). Het heeft direct de nodige implicaties, want ondanks dat het een grote galerie is, is er aanzienlijk minder ruimte. Iedere deelnemer krijgt wel de ruimte en echt proppen wordt het gelukkig nergens, maar het is aanzienlijk minder royaal dan eerder edities.

Al met al krijg ik van deze editie van Best of Graduates vooral het idee dat er een aantal hoogtepunten ontbreken. Niet alleen van de ontbrekende academies, maar ook van de academies die wel vertegenwoordigd zijn niet per se de meest interessante geselecteerd. Het ontbreekt daarmee eigenlijk het representatieve karakter dat Best of Graduates eerder vaak wel wist te hebben. Natuurlijk, je kunt niet alles laten zien, maar de keuzes zijn hier niet altijd even sterk.

Die kritische kanttekening terzijde is er net als altijd wel voldoende kwaliteit te zien en gelukkig ook mensen van de academie van Enschede en Arnhem die ik dit jaar helaas niet heb kunnen bezoeken.

Als er een tendens benoemt kan worden van de lichting aanstormende kunstenaars dit jaar valt de hoeveelheid ‘bad painting’ erg op. Niet alleen hier, maar ook bij alle eindexamens zie je dat schilders meer en meer van het strikt formele afstappen en figuratie gebruiken om tot nieuwe vormexperimenten te raken. Je ziet hetzelfde in meer sculpturale kunstenaars.

Deelnemende kunstenaars zijn:

Joris Strouken, Esmée van den Akker, Valentina Gal, Martin Brandt, Vytautas Kumža, Anouk van Zwieten, Julius Stibbe, Lieve Rutte, Caz Egelie, Sam Hersbach, Christian Thomsen, Maarten Broekhuizen, Indré Urbonaité, Pip Passchier, Arthur Boer & Boris Smeenk, Bram van Dijk, Julia Hoogkamer

Bekijk hier de beeldverslagen van de academies MAFAD MaastrichtRietveld AcademieHKUKABKSint Joost BredaAKV Den Bosch en Minerva Groningen.

Hier volgt een beeldverslag van wat er eerder niet hier te zien was en opviel.

Anouk van Zwieten - Onbekende titel, afmetingen en materialen

Anouk van Zwieten – Onbekende titel, afmetingen en materialen

Caz Egelle - Onbekende titels - Mixed Media installatie

Caz Egelle – Onbekende titels – Mixed Media installatie

Indre Urbonaite - Untitled 11 (from the series State of Shame) - 210x75cm Vinyl op alu-Dibond

Indre Urbonaite – Untitled 11 (from the series State of Shame) – 210x75cm Vinyl op alu-Dibond

Julia Hoogkamer - Uit-Aanzich - Videoinstallatie, scherm sealed met plastic, zand en metalen ladder

Julia Hoogkamer – Uit-Aanzich – Videoinstallatie, scherm sealed met plastic, zand en metalen ladder

Julius Stibbe - Onbekende titel en afmetingen, Olieverf op canvas

Julius Stibbe – Onbekende titel en afmetingen, Olieverf op canvas

Sam Hersbach - Tijdelijk zonder titel - 80x60cm Acrylverf op canvas

Sam Hersbach – Poging tot nemen (een ontdekking van een didactische steen) – 80x60cm Acrylverf op canvas

Vytatus Kumza - Diverse werken - Ink-jet prints op Hahnemuhle

Vytatus Kumza – Diverse werken – Ink-jet prints op Hahnemuhle

Esmee van den Akker - Einzelganger - 185x50x50cm Keramiek en ijzer (& andere werken)

Esmee van den Akker – Einzelganger – 185x50x50cm Keramiek en ijzer (& andere werken)

Valentina Gal - Best of Breed - 6,46minuten, Video

Valentina Gal – Best of Breed – 6,46minuten, Video

Joris Strouken - EGO - 114x75cm Acrylverf op textiel

Joris Strouken – EGO – 114x75cm Acrylverf op textiel

Deze tentoonstelling is nog tot en met 2 september te bezoeken bij Galerie Ron Mandos te Amsterdam.