Eindexamen Expositie; Sint Joost Breda

Je hebt er vier jaar kei hard voor gewerkt, niet zo zeer je diploma zodat je jezelf beeldend kunstenaar mag noemen, maar je mag je naar vier jaar eindelijk echt […]

Je hebt er vier jaar kei hard voor gewerkt, niet zo zeer je diploma zodat je jezelf beeldend kunstenaar mag noemen, maar je mag je naar vier jaar eindelijk echt kunstenaar voelen. Je studeert af. Vier jaar vol met bloed, zweet en tranen. Dan het grote moment, iedereen komt kijken bij je eindexamen presentatie. Je ouders, opa & oma, tantes, wat vrienden van buiten de academie. En natuurlijk niet te vergeten galeriehouders, museumdirecteuren en andere professionals.

Maar je moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat die mensen kunnen zien van wie het werk is wat ze goed vinden. Daarvoor hebben ze naambordjes uitgevonden en nagenoeg iedere academie gebruikt die ook. Behalve in Breda (en Den Bosch even zo goed). Een plattegrond (waarvan de nummers niet altijd lijken te corresponderen met waar er daadwerkelijk iets te zien is) en ansichtkaarten (waarvan ook niet altijd duidelijk wordt welk werk daar bij hoort) zijn dan niet handig.

Oftewel, ik heb hier in elk geval de helft moeten gokken. Geluk voor degene die ik goed gegokt heb, pech voor degene waarvan ik het niet weet en wie ik verkeerd gegokt heb. Maar waarom in hemelsnaam niet gewoon mooi in een hoekje bij je werk een naambordje? Waarom niet?  In dit geval zal ingebracht kunnen worden dat de ruimtes te open daarvoor waren. Niet bij ieder werk was een bordje mogelijk. Dat klopt maar is ook veelzeggend voor de inrichting die met relatief veel kleine werken ook snel onoverzichtelijk wordt. Ik pleit niet voor hokjes zoals bij een beurs, maar enige scheiding lijkt me wel wenselijk. Je kunt ook te veel op de autonome kracht van het werk vertrouwen in zo’n context.

Bij andere afdelingen dan beeldende kunst was dit overigens geen probleem en was wel duidelijk wie de maker van het werk is. Dat is handig, voor als je het wilt opschrijven of net zoals ik fotografeert direct na het werk te hebben vastgelegd.

Afijn, in Breda studeren dus een aantal kunstenaars af. Hier volgt een beeldverslag van welke er zoal opvielen om diverse redenen.

Annemarie Slobbe

Annemarie Slobbe

Bernard van Dongen

Bernard van Dongen

Doris Konings

Doris Konings

Doris Konings

Doris Konings

Esta Barends

Esta Barends

Liza Wolters

Liza Wolters

Liza Wolters

Liza Wolters

Kijk, zo kun je foto’s ook tonen als het te druk is aan de wanden neem je gewoon de ruimte op de vloer.

Manon Vosters

Manon Vosters

Martha Kamminga

Martha Kamminga

Martha Kamminga

Martha Kamminga

Niels Goos

Niels Goos

Niels Goos

Niels Goos

Samuel Hortulanus

Samuel Hortulanus

Thomas Mutsaers

Thomas Mutsaers

Heel subtiel en ondanks de veel-en-groot strategie en bekende foefje toch erg sterk.

Veerle Kop

Veerle Kop

Veerle Kop

Veerle Kop

Vince Linders

Vince Linders

?

Johanna Mitomi

?

Maartje Wullschleger

Gitta Schraven ?

Evelien Mattheij

Sabine de Graaf ?

Sabine de Graaf

Vince Linders ?

Vince Linders

Deze eindexamenpresentatie is nog te zien tot en met 2 juli te Breda.