Eindexamen Expositie; Rietveld Amsterdam 2024

Vorig jaar waren er ineens een hele zwik aan schilders en beeldhouwers op de Rietveld. Dat was een verrassing omdat die er normaal minder zijn en in plaats daarvan juist […]

Vorig jaar waren er ineens een hele zwik aan schilders en beeldhouwers op de Rietveld. Dat was een verrassing omdat die er normaal minder zijn en in plaats daarvan juist veel multi-media installaties te zien zijn. Was dat een nieuwe tendens of een eenmalige treffer? Het antwoord is, het was eenmalig. Van die hoeveelheid schilders en beeldhouwers is dit jaar weinig terug te zien. Ze zijn er wel, maar veel minder. Daarvoor in de plaats zijn er veel installaties en zelfs video’s worden in uitgebreide decors gestoken.

Net als op andere academies zie je dat de opdeling van het kunstenaarschap in traditionele media steeds minder aan de orde is. Kunstenaars zijn niet langer schilder, beeldhouwer of filmmaker, maar van alles door elkaar tegelijk. Veel installaties maken dan ook gebruik van technologie zoals bewegende onderdelen en geluid. Het ervaren van de presentaties lijkt een steeds grotere rol te spelen.

Kleine organisatorische kanttekening. Omdat bij de Rietveld de individuele afdelingen verantwoordelijk zijn voor de bordjes bij de namen en verdere duiding zit daar nogal wat wisseling in. Bij sommige presentaties zijn de namen van de kunstenaar op de vloer, op een bordje bij de deur (soms in de vorm van een plattegrond), op een bordje binnen of moet je het zelfs maar doen met losse kaartjes. Het maakt het altijd net wat extra lastig om altijd te achterhalen van wie wat is.

Hier volgt een beeldverslag van wat er zoal opviel deze lichting.

De eindexamen expositie bij de Rietveld zijn nog tot en met zondag de 7e te bezoeken.