Eindexamen Expositie; ArtEZ/BEAR Arnhem 2022

Het bezoeken van eindexamen exposities zijn een eerste kennismaking met nieuwe kunstenaars. Iedere kunstenaar is natuurlijk anders en iedere presentatie is nieuw. Toch herken je vaak snel al wat voor […]

Het bezoeken van eindexamen exposities zijn een eerste kennismaking met nieuwe kunstenaars. Iedere kunstenaar is natuurlijk anders en iedere presentatie is nieuw. Toch herken je vaak snel al wat voor soort werk het is en wat voor ambities het heeft. Zo zie je al snel wat voor interessegebieden leven onder jonge kunstenaars en wat ze er mee aan willen. Door de jaren heen, na het bezoeken van al die exposities van al die academies gaan toch bepaalde dingen opvallen. Hoewel vergelijken van verschillende lichtingen binnen een academie grotendeels appels met peren vergelijken is, is het mogelijk om bepaalde tendenzen te duiden. Je moet gewoon even door de bomen het bos zien.

Het is geen eenvoudige opgave om de ontwikkelingen altijd juist te benoemen, er zijn veel toevalligheden en individuele karakters die zo’n expositie vormen. Toch zal het voor de kritische beschouwers geen lastige opgave zijn om te ontdekken wat de tendens is in Arnhem dit jaar. De teruggetrokken hokjes. Bij de BEAR-afdeling hebben vrijwel alle afstudeerders een eigen wereld gemaakt. Dat gebeurt in de vorm van totaalinstallaties en met name het bouwen van gevoelsmatige hokjes. Het is een tendens die op andere academies ook voelbaar was, maar nergens zo helder als hier.

De meest logische verklaring is natuurlijk dat de implicaties van de corona-beperkingen maakt dat studenten op zichzelf werden teruggeworpen. Ze moesten haast wel hun eigen wereld om zich heen bouwen want de rest van de wereld was er niet. We zien daardoor een terugtrekkende beweging, een vlucht naar vervlogen tijden, overweldigende natuurmassa’s of exotisme. Of dit ook werkelijk zo is, is slechts speculatie. Of deze ‘verschulping’ werkelijk voort komt uit de corona-epidemie is vooral denkvoer voor sociologen en generatie-analysten.

Het zegt overigens verder helemaal niets over deze lichting in Arnhem. Het is een tendens die weinig af doet aan de interessante dingen die hier duidelijk gebeuren. Er zijn net als anders weer genoeg interessante dingen te zien.

Hier volgt een beeldverslag van wat er zoal om diverse redenen opviel.