Verf (1): Stijn Peeters

Verf wordt de categorie waaronder we specifiek verf-technische publicaties zullen plaatsen. Verwacht hier dus geen mooie schilderijen of kunsttheoretische problemen. Hier komen vragen over waarvan die verf nu echt gemaakt […]

Verf wordt de categorie waaronder we specifiek verf-technische publicaties zullen plaatsen. Verwacht hier dus geen mooie schilderijen of kunsttheoretische problemen. Hier komen vragen over waarvan die verf nu echt gemaakt is en wat de problemen daarmee zijn.

Veel restaurateurs en verfspecialisten vinden al snel dat de kennis van de oude meesters over verf vergaan is. Of dat echt zo is betwijfel ik, het wordt simpelweg niet meer geleerd. Zelfs docenten aan academies verkopen soms hun studenten onzinverhalen. Dat geeft niets, die weten het immers ook niet. Veel boeken zijn allereerst duur, niet vertaald en vaak dan nog incorrect.

Daarom verzamelen we hier teksten over verf. We beginnen met een compilatie van teksten van Stijn Peeters die zo vriendelijk was het te mailen. Dit is wat hij aan zijn studenten bij de deeltijd opleiding geeft. Stijn is zelf zeker verdienstelijk schilder (zie daarvoor ook deze post). Hij geeft een mooie introductie van veel aspecten van het schilderen. Ook geeft hij soms zijn persoonlijke oplossing. Er moet even bijgezegd worden dat dit een hulpmiddel is voor zijn lessen en dat het dus niet sluitend is. Let overigens ook op de links die hij geeft op het einde. Sommige zijn zeer de moeite waard!

We hadden kunnen beginnen met andere boeken. Maar deze is als aftrap een mooie. We claimen niet dat er geen fouten in staan. Maar hoe meer kennis hoe meer inzicht in het materiaal.

PDF downloaden doe je hier.

De reader is in verband met auteursrechten verwijderd, helaas voor iedereen die er nu nog interesse in heeft. Hopelijk komen er binnenkort een hoop verf artikelen aan. Inzendingen zijn ook altijd welkom.