Unfair 2022

Vandaag opende Unfair 2022 haar deuren. Een kunstbeurs voor en door kunstenaars die maximaal 10 jaar geleden afgestudeerd zijn. De afgelopen jaren bouwde het een reputatie op als een goede […]

Vandaag opende Unfair 2022 haar deuren. Een kunstbeurs voor en door kunstenaars die maximaal 10 jaar geleden afgestudeerd zijn. De afgelopen jaren bouwde het een reputatie op als een goede vinger aan de pols van wat er speelt onder jongere kunstenaars, en zijn er veel voormalig deelnemers die niet meer weg te denken zijn uit het kunstveld. Je zou kunnen zeggen dat Unfair een goede samenvatting is van welke kunstenaars we waarschijnlijk meer gaan horen.

Dat is dit jaar niet heel veel anders. Toch is de kanttekening dat er dit jaar veel kunstenaars bijzitten waar we al veel van gehoord hebben. Hoewel daar weinig mis mee is maakt dat het aantal ontdekkingen misschien minder is dan zou mogen. Dat probleem zou opgevangen kunnen worden door dat soort kunstenaars juist te vragen om voor Unfair iets te laten zien wat ze op eerdere podia niet konden tonen.

De echte kracht van Unfair zit hem in het zichtbaar maken van kunstenaars wiens namen wel al rondgaan, maar bij het brede publiek nog totaal onzichtbaar zijn. Kunstenaars die geen vaste galerie hebben, maar hier en daar groepspresentaties hebben gehad en steeds weten op te vallen. Die krijgen hier bij Unfair de kans om zich te tonen aan een breder publiek. En dan, dan heb je de infrastructurele werking waar Unfair ooit om begon. Dan staan jonge kunstenaars die elders minder aan bod komen eindelijk in de spotlights. Het is dan niet meer de vraag of we er nog meer van gaan zien, maar waar en wanneer.

Hier volgt een overzicht van wat er zoals te zien is.

Unfair is nog te bezoeken tot en met 17 juli in de Gashouder te Amsterdam.

Tags: