The New Current 2023

The New Current is een alternatieve kunstbeurs met jonge kunstenaars. Hier geen brave groepjes van schilderijen die aan strakke witte wanden hangen, maar harde robotica, intense filmprojecties en het bijbehorende […]

The New Current is een alternatieve kunstbeurs met jonge kunstenaars. Hier geen brave groepjes van schilderijen die aan strakke witte wanden hangen, maar harde robotica, intense filmprojecties en het bijbehorende geluid. Het zijn hier geen hapklare brokken die je mooi aan je muur kunt hangen. Vrijwel alle werken hebben een stekker nodig, iets waar veel verzamelaars toch wat terughoudend van worden. De grillige ruimte van Brutus is daar uitermate voor geschikt en voedt de sfeer dat hier iets gaande is wat je elders niet snel zou zien, het is letterlijk en figuurlijk underground. Dat maakt het een fijn tegenwicht aan de kunstbeurs ArtRotterdam. Hier val je van de ene verbazing naar de andere. Een werk van Amrith de Zoete bijvoorbeeld bestaat uit mechanica, lineaire geleiders waarbij staven langzaam aan het beton van de zuilen afhamert. Het werk van Nika Schmidt genereert licht, beweging, geluid en energie in een chaotische feedbackloop. En het werk van Bent van den Berg voelt als een science fiction straalmotor waarmee je dwars door ruimte en tijd reist. Zo is deze gehele tentoonstelling gevuld met uiteenlopende ervaringen die je helaas op een normale kunstbeurs niet tegen komt, en hier een plek vinden waar deze werken tot hun recht komen.

Inherent aan het soort kunst, waarbij beweging en de ervaring veelal centraal staat, is dat het maken van een fotoverslag een tamelijk zinloze aangelegenheid is. Hierbij toch een poging met wat er zoal te zien is.

Deze editie van The New Current was te bezoeken tot en met 12 februari te Brutus Rotterdam.