Tent; Dolf Henkes prijs

Het is alweer even geleden dat we het rondje Rotterdam deden, maar deze post stond nog steeds op de plank. Naast het winnende werk was ook het werk van de […]

Het is alweer even geleden dat we het rondje Rotterdam deden, maar deze post stond nog steeds op de plank. Naast het winnende werk was ook het werk van de genomineerde kunstenaars te bezichtigen.

Persbericht;

De Rotterdamse kunstenaars Aji V.N., Lara Almarcegui, Otto Egberts en Jasper Niens zijn genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2010. Een deskundige jury selecteerde de vier genomineerden die hun werk van 17 december tot en met 13 februari tentoonstellen in TENT. De Dolf Henkes Prijs is een van de grotere Nederlandse prijzen op het gebied van de beeldende kunst en wordt sinds 2004 tweejaarlijks uitgereikt aan een vooraanstaande Rotterdamse kunstenaar. Dit jaar wordt de prijstoekenning voor het eerst gekoppeld aan een tentoonstelling van de genomineerden. In TENT is het werk te zien van vier kunstenaars die passen in het profiel dat is geschetst door de naamgever, kunstenaar Dolf Henkes: eigenzinnig en exemplarisch voor de kwaliteit van het Rotterdamse kunstklimaat. De winnaar van de Dolf Henkes Prijs 2010 wordt op donderdagavond 10 februari 2011 bekendgemaakt. De jury bestaat uit Wim van Krimpen (voorzitter), Melvin Moti (beeldend kunstenaar, winnaar Dolf Henkes Prijs 2008), Saskia van Kampen (Stadsconservator Museum Boijmans Van Beuningen) en Arno van Roosmalen (directeur Stroom Den Haag).

Over de genomineerden:

Aji V.N. (Kerala, India, 1968) Zijn sferische, monumentale tekeningen zijn opgezet in zachte kleuren en sobere composities. Houtskool op gekleurd papier en waterverf zijn de materialen waarmee hij zijn eigen handschrift ontwikkelt. De thema’s variëren van menselijke figuren, bos, woestijn, zee tot lucht. Sommige tekeningen hebben een sterke licht-schaduw werking, terwijl andere hun focus richten op lijnen en contouren. Reizend tussen India en Rotterdam zijn de tekeningen noch plaatsgebonden, noch cultuurgebonden.

Lara Almarcegui (Zaragoza, Spanje, 1972) Centraal in het werk van Lara Almarcegui staat de fascinatie voor ruimtes die ontsnappen aan de vormgeving van architecten of stadsplanners zoals braakliggende terreinen, afbraakwoningen en volkstuintjes. Vaak produceert Almarcegui gidsjes over de terreinen die ze wil tonen, met teksten en foto’s die het verhaal van de plek vertellen. Inmiddels is er een verzameling van ongeplande ruimte over de hele wereld ontstaan, met gidsen en diaseries over o.a. Sao Paulo, Dubai, Amsterdam en Londen.

Otto Egberts (Vlaardingen, NL, 1949) De licht-surreële tekeningen, schilderijen en installaties van Otto Egberts geven vorm aan een voortdurende en voortschrijdende twijfel over de menselijke existentie. In ruim 25 jaar is een consistent oeuvre ontstaan, waarin de menselijke conditie en de relatie tussen de mens en zijn omgeving een belangrijke plaats innemen. Welke betekenis ruimte in sociale en existentiële zin voor de mens heeft, is voor Egberts niet alleen een persoonlijk maar ook een filosofisch vraagstuk.  

Jasper Niens (Zwolle, NL, 1980) Jasper Niens studeerde in 2003 af aan de AKI in Enschede en maakt sindsdien ‘architectonische installaties’. Hij bouwt constructies in de openbare ruimte, maar werkt ook binnen de institutionele contexten. Installaties met talloze deuren, blokken die de doorgang versperren; in een tentoonstelling kan een dergelijke constructie toelaatbaar zijn, maar geldt dat ook nog in onze overgereguleerde openbare ruimte? Steeds gaat het in Niens’ werk om de directe confrontatie met de toeschouwer en het tarten van onbesproken conventies ten aanzien van het gebruik van openbare en semi-openbare ruimten.”

En dan het werk;

Aji-V.N

Aji-V.N

Aji-V.N

Aji-V.N

Jasper-Niens

Jasper-Niens

Lara Almarcegui

Lara Almarcegui

Lara Almarcegui

Lara Almarcegui

Otto Egberts

Otto Egberts

Otto Egberts

Otto Egberts

Ik moet eerlijk bekennen dat het alweer lang geleden is, te lang om nog precies te weten wat ik er allemaal van vond. Winnaar van 2011 is Lara Almarcegui. Rest mij nog te vermelden dat de expo weer voorbij is (dat is dus te laat om nog even te gaan kijken) En dat de volgende Tent-expo-post alweer in de maak is.