Prospects – 2023

Dit jaar presenteert het Mondriaan Fonds de 73 recent afgestudeerde kunstenaars die in 2021 een financiële bijdrage ontvingen. Het is eigenlijk al jaren niet meer weg te denken van de […]

Dit jaar presenteert het Mondriaan Fonds de 73 recent afgestudeerde kunstenaars die in 2021 een financiële bijdrage ontvingen. Het is eigenlijk al jaren niet meer weg te denken van de beurs, talenten scouten. Hoewel velen al indruk wisten te maken bij hun eindexamenpresentatie is dit toch vaak weer een groter professioneel publiek. Niet alleen is er die financiele bijdrage, er is ook weer wat tijd verstreken. In dit geval is die periode niet altijd even gemakkelijk geweest voor veel jonge kunstenaars.

Hoewel het aantal deelnemers eigenlijk onveranderd is, voelt het deze editie veel rustiger aan. Waar het eerdere jaren veel ambitieuze presentaties betrof zijn er dit jaar ook een aanzienlijk aantal meer ingetogen presentaties te zien. Grote projecten zijn er natuurlijk wel, zoals die van Rick van Meel en Stijn ter Braak. Maar het zijn juist de ingetogen presentaties zoals die van Florens Kool met twee kleine schilderijen of het conceptuele werk van Laura Jatkowski of die hier opvallen juist omdat ze zo bescheiden zijn. Bij sommige eerdere edities van Prospects zouden dergelijke meer kleine presentaties lang niet zo goed uit de verf komen. De architectuur van Prospects lijkt daar op in te spelen met grote open pleinen voor de ambitieuze projecten, en hoekjes voor de meer subtiele presentaties. Het is fijn dat die diversiteit in praktijken ook een passende ruimte wordt geboden.

Er zijn deze editie talenten die we links en rechts al zijn tegengekomen, en daar waar we in de toekomst nog meer van zullen horen. Toch is het een erg precaire lichting. Want hoewel deze generatie kunstenaars een steuntje in de rug hebben ontvangen is het ook de generatie die hinder heeft van de corona-beperkingen. Daar zien we nu misschien nog niets van, maar ik vermoedt dat we dat de komende jaren alsmaar meer zullen gaan merken omdat de pandemie ook binnen de academies zelf een flinke aanslag waren. Ik hoop dan ook dat deze editie van Prospects nog een extra steuntje is, want hoewel het daar ooit voor bedoelt is, dat moet iedere keer opnieuw toch maar weer blijken. Aan de potentie ligt het in elk geval niet.

Hier een beeldverslag van wat er zoal om diverse redenen opviel. 

Tags: