Project Space On the Inside; Aaron van Erp & Steven Aalders – Juxtaposed

Er is niet veel wat de twee schilders Aaron van Erp (1978) en Steven Aalders (1959) met elkaar gemeen hebben, los van het feit dat ze schilderen. De ene is […]

Er is niet veel wat de twee schilders Aaron van Erp (1978) en Steven Aalders (1959) met elkaar gemeen hebben, los van het feit dat ze schilderen. De ene is bekend als een strenge onderzoeker naar de werking van kleur en proporties, de ander als een absurdist die de duistere zijde van het menszijn belicht. De praktijken liggen mijlenver uit elkaar. Het is geen voorspelbare keuze om deze twee kunstenaars bij elkaar te brengen bij een tentoonstelling. Zoiets kan een gouden greep zijn maar ook totaal de mist in lopen.

Toch levert de combinatie echt een meerwaarde op voor beider oeuvres. Het werk van Van Erp staat niet direct bekend vanwege zijn kleurgebruik, maar in het licht van werken van Aalders valt ineens op hoe veel kleur er juist in zit en hoe precies hij daarmee is. En de werken van Aalders staan niet bekend vanwege de emotionele zeggingskracht, maar in het licht van de schilderijen van Van Erp zijn sommige werken ineens ontzettend sinister of het tegenovergestelde. Beide praktijken versterken elkaar zonder dat de een ten koste te gaan van de ander. Eén plus één kan daadwerkelijk meer opleveren dan twee.

Tel daarbij op dat het werk van Aaron van Erp in Nederland slechts heel sporadisch te zien is. Dus alleen al daarvoor een goede reden om deze tentoonstelling te bezoeken. Maar ook wie gewoon een goede tentoonstelling wil zien van schilderkunst, dan is dit een absolute aanrader. Dit is hoe je graag schildertentoonstellingen wilt zien.

Deze tentoonstelling is nog tot en met 4 juni te zien bij Project space on the Inside in Amsterdam.