PRESENTeert

Paar dagen geleden kreeg ik van PRESENTeert 2 exemplaren in mijn brievenbus. Het zit zo. Ze hadden gereageerd op dit blog en ik moest bekennen dat ik het magazine/pamflet helemaal […]

Paar dagen geleden kreeg ik van PRESENTeert 2 exemplaren in mijn brievenbus. Het zit zo. Ze hadden gereageerd op dit blog en ik moest bekennen dat ik het magazine/pamflet helemaal niet kende. Geen probleem, ze stuurden wel even wat op. Inmiddels dus binnen en ga ik even iedereen vertellen dat ze dit blaadje niet moeten missen.

PRESENTeert is a printed platfom for painting. The goal is to present painters ideas and visions, apart from their own work, maybe related to painting. On this website you will find some information on each issue but it will not replace the printed edition.

In beide edities die ik had staan 2 grote lees artikelen en wat kleine losse dingetjes. De grote artikelen hebben direct te maken met schilderkunst. De rest is beetje rommelig. Een overzicht van diverse tentoonstellingen is wel erg handig. Bij de uitgaves die ik heb ontvangen gingen de grote artikelen respectievelijk over een mogelijk Vermeer schilderij en een erg interessant interview met Gijs Frieling (voormalig directeur van W139). Ik vind vooral het interview met Gijs Frieling erg de moeite waard daar er dingen gezegd worden die er toe doen.

…de vanzelfsprekendheid dat je in een atelier kunt gaan zitten en gewoon mooie dingen kunt maken en dat daar je verantwoordlijkheid ophoudt. Dat zie je eigenlijk tegenwoordig veel minder. Het bestaat nog wel, maar veel minder.

Maar ook over het onderwerp commercie heeft hij wat te zeggen

Ja precies. Terwijl ze het geld wel willen blijft commercie toch fout.

Waarna vervolgens de relatie tussen opdracht en kunst wordt besproken. Bij een artikel over een mogelijke Vermeer blijft het toch een beetje afstandelijk en kan ik als kunstenaar/schilder weinig mee doen. Maar was zeker wel interessant.

Nadeel van het boekje is dat afbeeldingen door het grove raster totaal niet herkenbaar worden. Een puur tekstuele aanpak zou waarschijnlijk beter werken. Ook de links naar een wordpress blog zijn enigszins onhandig. Neemt niet weg dat een initiatief als deze niet zou moeten. Het lezen van een stukje papier is toch prettiger dan een blog. Ook lees ik graag met potlood en dus blijft het blaadje waarschijnlijk in de boekenkast liggen waar het ooit op een bepaald moment weer naar boven te kunnen halen.

Kortom, binnenkort nieuwe uitgave bij diverse galerieën gratis op te halen; Amsterdam: Galerie Aschenbach & Hofland, Galerie Vous etes Ici, Ayacs gallery, Galerie Slewe, Wetering Galerie, Hoopman Schildersmaterialen, W139 en De Service Garage. Haarlem: De Vishal, Nieuwe Vide, Galerie 37 Spaarnephoto. Groningen: Galerie Tsjalling Venema. Arnhem: G.A.N.G. CBK arnhem, de GBK, Artez, van Ginkel. Amersfoort: Vrije KunstAcademie. Zeeland:  Bianca Runge. Den Haag: Galerie West, Pulchri Studio. Rotterdam: De Zwarte Ruijter, Duende, Stichting B.A.D., Witte de With.

Misschien dat de oudere uitgaves per mail op te vragen zijn.