Kunstpodium T; Season Highlights 2020

De titel van deze tentoonstelling is wat vertekenend. Het seizoen 2019-2020 kreeg de inmiddels overbekende omslag. Jonge kunstenaars die net zijn afgestudeerd moesten hun projecten aanpassen aan allerlei omstandigheden die […]

De titel van deze tentoonstelling is wat vertekenend. Het seizoen 2019-2020 kreeg de inmiddels overbekende omslag. Jonge kunstenaars die net zijn afgestudeerd moesten hun projecten aanpassen aan allerlei omstandigheden die niemand had kunnen voorzien.

Jaarlijks worden vier deelnemers aan het leerling-meester programma voorgedragen door de jaarmeester (ondergetekende) en het team van KunstpodiumT. Welke kunstenaars wisten het meeste te halen uit het aangeboden programma en dit jaar, wie wisten er ondanks de tegenslagen manieren te vinden om zichzelf gaande te houden?

Want dat is het kunstenaarschap ook. Het grote zwarte gat na de academie moet overwonnen worden. Het zal een eerste overwinning zijn op vele tegenslagen die nog komen gaan. Uiteindelijk hebben we dus vier kunstenaars uitgezocht van wie we onderschrijven dat ze door zullen gaan. Ook al is er een pandemie gaande, deze kunstenaars vinden een manier.

Jelle van Assem
Koen Kievits
Melanie Maria
Tom van Veen

Een jury, Martijn van Nieuwenhuyzen (Directeur de Pont), Pieter Dobbelsteen (Galerie Cinnnamon) en Atousa Bandeh (Beeldend kunstenaar en Docent Rietveld Acadmeie) koos uiteindelijk voor Melanie Maria als winnaar van de Jan Naaijkensprijs 2020. Ze krijgt een solotentoonstelling en geldprijs voor het komende jaar. We kijken er in elk geval naar uit. En ik zelf, ik heb afgelopen jaar veel jonge talenten en enthousiaste mentoren voorbij zien komen. Ik hoop dat we van allemaal nog veel gaan horen.

Deze season highlights zijn helaas niet meer te zien bij KunstpodiumT, maar hoogstwaarschijnlijk snel wel weer elders.