Kunstpodium T; Leerling/Meester expositie #20: Paul Devens

De winnaar schrijft de geschiedenis. Welke informatie bewaard blijft of vergaat is vooral de vraag wat de totalitaire overwinnaar tolereert binnen zijn regime. Daarom is de VS ook zo boos […]

De winnaar schrijft de geschiedenis. Welke informatie bewaard blijft of vergaat is vooral de vraag wat de totalitaire overwinnaar tolereert binnen zijn regime. Daarom is de VS ook zo boos op Wikileaks en kun je je dus afvragen of we in het huidige Westen niet even zo goed onder dictatuur leven. Informatie wordt achtergehouden, gespint of gemanipuleerd totdat het of onleesbaar, of onschuldig is gemaakt.

Door bepaalde informatie dus anders te laten functioneren kan er dus een verschuiving plaatsvinden in de betekenis. Afgezien van het feit dat de context veranderd, veranderd in zekere zin ook de feitelijke informatie omdat deze anders verschijnt. Het doet een beetje denken aan het onderzoek van de werking van lettertypes. Niet zozeer de context veranderd maar wel de hoedanigheid waarin de informatie verschijnt. Het bleek dat het lettertype Baskerville het meest de “waarheid” bleek te verkondigen, van een zelfde informatie in een zelfde context.

Bij Kunstpodium T is een vergelijkbare toon te vinden, letterlijk want audio is van belang in deze constellatie. Maar ook dus hoe de informatie van bron, verplaatst wordt naar een andere uiting. Dat kan eenvoudig door de speaker waaruit het geluid komt op een andere plaats of andere ruimte te plaatsen, zoals dat dus ook gebeurt.

De betekenis van de tentoonstelling zit niet zo zeer in wat er te zien is, maar hoe het gepositioneerd is. Dat maakt deze presentatie als geheel scherp en complex om te duiden. Maar de mechanismen van betekenis door positie is een inzicht wat ik nooit eerder bij een tentoonstelling zo duidelijk naar voren kwam als hier. Dat maakt het in dit geval bijzonder.

Paul Devens
Anne van de Star | Gent
Naama Zusman | Utrecht

Anne van der Star - Dynamic (Fieldrecordings)

Anne van de Star – Dynamic (Fieldrecordings)

Naama Zusman - Land Keepers

Naama Zusman – Land Keepers

Naama Zusman - Land Keepers (detail)

Naama Zusman – Land Keepers (detail)

Naama Zusman - Land Keepers

Naama Zusman – Land Keepers

Naama Zusman - Land Keepers

Naama Zusman – Land Keepers

Naama Zusman - Land Keepers & 78,8 Km, Measuring Conflict

Naama Zusman – Land Keepers & 78,8 Km, Measuring Conflict

Naama Zusman - 78,8 Km, Measuring Conflict

Naama Zusman – 78,8 Km, Measuring Conflict

Paul Devens - Measured Shuffle (Probe)

Paul Devens – Measured Shuffle (Probe)

Naama Zusman - Common Compulsion

Naama Zusman – Common Compulsion

Naama Zusman - Land Keepers

Naama Zusman – Land Keepers

 Deze tentoonstelling is tot en met 8 juni te zien bij Kunstpodium T te Tilburg.