KAdE; Schurend Paradijs

Met de aanvang van de twintigste eeuw was er hoop. De industriële revolutie had welvaart gebracht in de Westerse wereld. Hoewel die ook zo zijn kanttekeningen had was kinderarbeid afgeschaft […]

Met de aanvang van de twintigste eeuw was er hoop. De industriële revolutie had welvaart gebracht in de Westerse wereld. Hoewel die ook zo zijn kanttekeningen had was kinderarbeid afgeschaft en leerplicht ingesteld, het ging langzaam maar zeker de goede kant op. Voor de modernistische kunstenaars ging het niet snel genoeg. Revoluties waren noodzakelijk, maar het aardse paradijs zou er komen.

Achteraf kun je stellen dat iets anders is gegaan in de twintigste eeuw. Revoluties brengen namelijk niet alleen positieve veranderingen, ze brengen ook een hoop ellende mee. Ja, er zijn veel dingen aanzienlijk beter dan honderd jaar geleden. Maar de utopische beelden die kunstenaars toen hadden blijken naïef te zijn geweest.

Mondriaan is natuurlijk de ultieme modernistische kunstenaar, als geen ander droomde hij over balans in de natuur en de mensheid. Deze tentoonstelling neemt de 150-jarige geboorte van Piet Mondriaan (1872-1944) als aanleiding om de huidige staat van dat gedroomde paradijs te analyseren.

Er blijkt nog meer dan genoeg te zijn om te verbeteren. Er is zo veel wat verkeerd is gegaan door de tijd heen. De ecologische impact van de industriële revolutie begint invoelbaar te worden voor iedereen. De idealistische krachtenstrijd van het communisme en het kapitalisme ettert aan de Oost-Europeese grenzen. De implicaties van de kolonialistische expansiedrang zijn voor velen een blinde vlek en populistische politici houden de erfenis van het fascisme springlevend. De naïviteit van de vroege modernisten is bij hedendaagse kunstenaar ingeruild voor een kritische houding naar de wereld nu. Geen utopisch vergezicht, eerder een klap in je gezicht. Er is nu een paradijs, maar er moet nog heel veel werk verricht worden voordat het dat voor alles en iedereen is.

Deze tentoonstelling was tot en met afgelopen zondag te bezoeken bij KAdE te Amersfoort.

Tags: