Incubate 2012; Piet Mondriaan – I Want To Believe

Onderdeel van Incubate dit jaar was de performance-avond georganiseerd door de buren PietMondriaan.com. Dat was afgelopen zaterdag avond dus helaas is dit niet meer te zien. Dat heb je met […]

Onderdeel van Incubate dit jaar was de performance-avond georganiseerd door de buren PietMondriaan.com. Dat was afgelopen zaterdag avond dus helaas is dit niet meer te zien. Dat heb je met performances.

De insteek voor de performance-avond is anders dan wat gebruikelijk is.  Zo is er geen programma wie wanneer wat doet. Het is als een gezellige avond in een ruimte waar terloops vreemde dingen in gebeuren. Niet geheel verwonderlijk zijn er dan ook performances die aan je voorbij gaan.

Dat laatste maakt dit een bijzonder evenement. Daar waar veel kunst als een product gepresenteerd worden, zijn de werken hier geintegreerd in het publiek waardoor de scheiding tussen werkelijkheid en kunst komt te vervallen. Doordat niet direct duidelijk is wat kunst is, en wat een performance zit je dus op het puntje van je stoel. ‘OK dit is een beetje gek, of is dit kunst, of is dit toch gewoon een gek iemand die even iets geks doet?’ De dansende meisjes met een telefoon had ook gewoon een gek groepje vriendinnen kunnen zijn die net een leuke app vinden op hun telefoon. Dat het dan toch een werk blijkt te zijn, zorgt even voor een twijfel. Die twijfel, dat ervaar je te weinig als het om kunst gaat. Kunst mag ook ambigu zijn in zijn wezen, in plaats van gepresenteerd als een product.

Piet Mondriaan - I Want To Believe Overzicht

Piet Mondriaan – I Want To Believe Overzicht

– De performances van Pablo Wendel (geen titel bekend) waren in de stad van te voren en heb ik waarschijnlijk niet gezien.

– Bas Schevers (geen titel bekend) liet in 1 minuut diverse dingen tegelijk gebeuren. Hij liet bijvoorbeeld Sherry aan iets droevigs denken totdat deze een traan zou laten, iemand zong op het toilet, iemand inspecteerde alle hoeken van de ruimte en iemand fotografeerde alle fotomakende fotografen. Door de korte duur dus een totale chaos van kleine onduidelijke dingen. Heb ik dus ook volledig gemist.

Dan gelukkig enkele performances die ik wel heb opgepikt;

David Sherry - One In All In All In One In - Performance met ladder

David Sherry – One In All In All In One In – Performance met ladder

David Sherry - One In All In All In One In - Performance met ladder

David Sherry – One In All In All In One In – Performance met ladder

David Sherry - One In All In All In One In - Performance met ladder zonder performance (detail)

David Sherry – One In All In All In One In – Performance met ladder zonder performance (detail)

Jean Charles de Quillacq - Geen titel bekend - Performance die de performance van Sherry Spiegeld

Jean Charles de Quillacq – Geen titel bekend – Performance die de performance van Sherry spiegeld

JODI - ZYX - IPhone Performance

JODI – ZYX – IPhone Performance

JODI - ZYX - IPhone Performance

JODI – ZYX – IPhone Performance

Respect voor PietMondriaan.com die op een heel eigenzinnige manier een avond weten te organiseren die echt scherp is. En nog meer respect omdat ze het moesten opnemen tegenover Mogwai en Yann Tierssen (wat toch wel de headliners van het festival waren).