Over het werk van Arnulf Rainer (1929) is al veel gezegd en veel gedaan. Of je zijn werk nu goed vind of niet, het staat omstotelijk vast dat hij een internationaal zeer gewaardeerd kunstenaar is. En die pakt nu dus uit met maar liefst 28 originele werken bij een Nederlandse galerie.
Pijnlijk, maar misschien is dat laatste aspect nog wel het meest opmerkelijke aan de tentoonstelling. Even los van de galerie of de kunstenaar in kwestie, hoe vaak gebeurt het nog dat iemand van dergelijk statuur bij een galerie in Nederland te zien is? Natuurlijk, Rainer combineert het met een museale presentatie bij het Cobra museum dus helemaal op zichzelf staat de presentatie niet. Maar dan nog, waarom had Marlene Dumas geen solo bij een galerie in Amsterdam tijdens haar solo? Waarschijnlijk heeft dat niet zo zeer met artistieke keuzes te maken, maar met financiele.
De vraag is ook of in Nederland op dergelijk niveau een galeriecircuit zou moeten zijn. Ik zelf denk dat het vooral voor de kunstsector als geheel waardevol kan zijn. Immers, die kunstenaars komen zelf kijken en nemen allicht andere kunstenaars van hier mee of beinvloed deze. Zo heb ook ik als jonge kunstenaar allicht van deze tentoonstelling weer iets meegekregen wat ook in mijn werk gaat zitten.
Prachtig om zo een verzameling werken van Rainer bij elkaar te zien overigens, stuk voor stuk sterke hoeveelheden samengebalde energie op een bescheiden formaat.

Arnulf Rainer – Serie Botanik, zonder titel – 64x54cm Olieverf op foto op paneel & Zonder Titel – 59x42cm Oliepastel en gouache op papier op karton op paneel

Arnulf Rainer – Serie Shakespeare, Midsummer Nights Dream, zonder titel – 63x54cm Olieverf op foto op paneel

Arnulf Rainer – Serie Shakespeare, Midsummer Nights Dream, zonder titel – 63x54cm Olieverf op foto op paneel (detail)

Arnulf Rainer – Serie Shakespeare, Much Ado About Nothing, Act II, Scene 1 (Z Blatter, zonder titel – 63x55cm Olieverf op foto op paneel
Great article!