Eindexamen Expositie; Willem de Kooning Academie

Het laatste verslag van de eindexamen exposities is deze van Willem de Kooning te Rotterdam. Daarmee heb je hier van alle erkende bachelors een overzicht voorbij hebben zien komen alhier. […]

Het laatste verslag van de eindexamen exposities is deze van Willem de Kooning te Rotterdam. Daarmee heb je hier van alle erkende bachelors een overzicht voorbij hebben zien komen alhier.

Het beste is dit jaar niet voor het laatste bewaard. Willem de Kooning maakte de afgelopen jaren meermalen een matige indruk. Ondanks dat dit jaar er wederom een nieuwe locatie gevonden is voor de eindexamen presentaties en de presentatie wanden in elk geval steviger lijken te zijn is er wederom chronisch ruimtegebrek voor echte statements. Per student ik meen maximaal 3 vierkante meters en/of een wan. Dat is niet veel.

Ook zijn dit jaar alle richtingen op één hoop gegooid. Het gevolg is dat alles er semi-kunstzinnig uitziet. Soms bedoelt, want ze studeren af als autonoom beeldend kunstenaar, maar in een aantal gevallen wordt onduidelijk wat de bedoeling is (het dit een sculptuur of een schaalmodel?). En in een soms zakt een autonoom werk zo weg in haar omgeving dat je het al snel over het hoofd ziet. Dat is niet geheel te verwijten aan het werk, maar simpelweg de onrust eromheen van schreeuwende grafische vormgeving of audiovisuele presentaties. Niet alle soorten werk kunnen alles verdragen.

Het aantal werken dat als autonome beeldende kunst opvalt is dan dus als gevolg daarvan niet zo heel groot. De Willem de Kooning is duidelijk op zoek naar een nieuw onderwijsmodel en bijpassende presentatievorm. Het zou logischer zijn als ze het volgend jaar ook zelf wat meer helder op een rijtje heeft.

Hier een zeer beperkt beeldverslag van wat er zoal te zien is.

Angela Willemsen

Angela Willemsen

Diedrik Sibma

Diedrik Sibma

Emma Aivazian

Emma Aivazian

Gwen van den Bout

Gwen van den Bout

Iwan Smit

Iwan Smit

Jody Alexandra

Jody Alexandra

Lisa Helder

Lisa Helder

Maria Kokkonen

Maria Kokkonen

Maurice Gobert

Maurice Gobert

Onbekende kunstenaar

Sara Degenaar & Bienke Domenie

Onbekende kunstenaar (detail)

Sara Degenaar & Bienke Domenie (detail)

De eindpresentatie van Willem de Kooning is nog tot en met deze zondag te zien en is goed te combineren met die van Piet Zwart wat het geheel de moeite waard maakt.