Eindexamen Expositie; Sandberg instituut

Het Sandberg instituut neemt in het Master-landschap in Nederland een opmerkelijke plaats in, het heeft geen vooropgesteld domein. In principe is het zo dat iedere lichting bestaat uit unieke eenmalige […]

Het Sandberg instituut neemt in het Master-landschap in Nederland een opmerkelijke plaats in, het heeft geen vooropgesteld domein. In principe is het zo dat iedere lichting bestaat uit unieke eenmalige masterrichtingen zoals in dit geval School of Missing Studies, Dirty Art Department en Material Utopias. Het voordeel is dat de groep die zich aansluit bij die richting ook echt inhoudelijke verbondenheid heeft met het onderwerp en zo in het onderzoek en discours kan duiken. Het grote nadeel van deze lichtingen lijkt alleen te zijn dat ze niet veel verder dan onderzoek en discours gekomen zijn. Wie naar de eindexamen expositie gaat kan veel video’s met gesproken tekst verwachten, veel objecten die schijnbaar betekenisvol iets moeten duiden en objecten die doen denken aan kunstgrepen maar daarmee nog geen kunst zijn. Naast de bekende pastel- of fluor kleuren, het gebruik van planten, dagelijkse gebruiksvoorwerpen of geometrische vormen bij elkaar, essayfilms met greenkey, klimstenen en natuurlijk spanbanden om een werk te doen lijken op kunst zie je genoeg. Dan nog wist het slechts in enkele gevallen een werk op te leveren dat op zichzelf overeind kan blijven in de kunstcontext.

Laat het duidelijk zijn, ik ben geen liefhebber van Artistc Research als kunstvorm. De meetbaarheid van onderzoeksresultaten die daar aan verbonden is en daarmee een ogenschijnlijk ‘nut’ moet geven aan kunst, is eerder een uitholling van de intrinsieke waarde van beeldende kunst dan een toevoeging. Simpelweg, het aspect beeld is vaak volledig ondergeschikt geraakt aan het onderzoek.

De eindexamen presentatie van het Sandberg was in het verleden altijd verspreid door heel Amsterdam en ik denk dat het een goede zet is dit meer te centreren. De locatie, het Burgerweeshuis schuin tegenover de Rietveld is prachtig. Maar, het verschil tussen resultaten van onderzoek of resultaten van achterstallig onderhoud zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Een kleine opknapbeurt had geen kwaad gekund.

Al met al laat het Sandberg als kunstopleiding geen goede indruk achter. Onderzoek is prima maar als de resultaten visueel achter blijven doemt de vraag op waarom dat onderzoek er in de eerste plaats dan was.

Hier een beeldverslag.

Aaron McLaughlin

Aaron McLaughlin

Aaron McLaughlin

Aaron McLaughlin

Asieh Dehghani

Asieh Dehghani

Chris Rijksen

Chris Rijksen

Deborah Bowmann

Deborah Bowmann

Janna Ullrich

Janna Ullrich

Johanna Nocke

Johanna Nocke

KR Grundstrom

KR Grundstrom

Luuc Sonke

Luuc Sonke

Michelly Sugui

Michelly Sugui

Nicolo Scatola

Nicolo Scatola

Theo TS Demana

Theo TS Demana

Vincent Knopper

Vincent Knopper

De eindexamenpresentatie van het Sandberg instituut is nog tot en met zondag te zien.