Eindexamen Expositie; Rietveld Amsterdam 2019

De Rietveld, het is voor veel mensen die een Eindexamen Expositie bezoeken de enige bezochte academie. Dat is jammer want het levert een heel vertekend beeld op waar kunstenaars van […]

De Rietveld, het is voor veel mensen die een Eindexamen Expositie bezoeken de enige bezochte academie. Dat is jammer want het levert een heel vertekend beeld op waar kunstenaars van nu mee bezig zijn.

De Rietveld is een academie die zich vooral met de verschijningsvormen van kunst lijkt bezig te houden. Je ziet wat de modes zijn, je ziet welke taal er gebezigd dient te worden en je ziet wat voor soort concepten er nu bij horen. Een groot deel van de kunstenaars weet weinig te melden dan oude wijn in nieuwe zakken. En nee, dat is dus lang niet op alle academies het geval. (Heel vreemd is dat ook niet, er studeren op de Rietveld veel meer beeldend kunstenaars op dan op de meeste andere academies, je hebt dan dus ook meer middelmatigheid simpelweg omdat het er veel meer zijn dan bijvoorbeeld Maastricht waar het er slechts 10 zijn)
De Rietveld staat in Amsterdam en dus zien velen niet meer dan alleen de Rietveld. Dus al die andere kunstenaars die op een heel andere manier in hun studie zitten zijn voor velen een blinde vlek. Er is meer onder de zon dan Amsterdam.

Gelukkig hebben in elk geval curatoren en galeriehouders de laatste jaren ontdekt dat er bijvoorbeeld in Utrecht en Den Haag interessante dingen gebeuren. Maar hierbij ook het pleidooi om eens te gaan kijken in Maastricht, Arnhem, Enschede, Groningen, Den Bosch en Breda. Prima academies waar misschien niet zoveel hype omheen te vinden is, maar minstens even interessante kunstenaars rondlopen.

Hier volgt een beeldverslag van wat er op de Rietveld zoal dit jaar op viel. Zoals altijd kun je op de foto’s klikken voor grotere versies.