Eindexamen Expositie; KABK Den Haag 2021

De lat lag hoog de afgelopen jaren in Den Haag en dat was terug te zien in de afstudeerpresentaties. Ieder jaar was er een zwik aan talent dat wist te […]

De lat lag hoog de afgelopen jaren in Den Haag en dat was terug te zien in de afstudeerpresentaties. Ieder jaar was er een zwik aan talent dat wist te verrassen en dat direct door ging naar het tentoonstellingscircuit. Dit jaar is er ook weer genoeg talent te zien, maar echt verrassen gebeurt zelden. Daarvoor is het vaak net iets te voor de hand liggend.

Heel vreemd is dat niet, ruim anderhalf jaar corona-veilig onderwijs en onthullingen in het NRC met alle gevolgen van dien, hebben een impact op het educatietraject. Dat begint met het omschakelen naar digitale ateliergesprekken, ateliers en werkplaatsen die dicht moeten, het ontbreken van het sociale ecosysteem op de academie (van je medestudenten leer je toch het meest) en ga zo maar door.

Gelukkig hebben de kunstenaars zo goed en kwaad mogelijk stug doorgewerkt, maar toch mist het net dat kleine extra zetje. Het blijft veelal steken bij zeer degelijk, maar niet uniek. Het kan natuurlijk nog komen, en de studenten hebben wat dat betreft duidelijk een goede basis om vanuit te vertrekken. Het zal me dan ook niets verbazen als we veel hiervan terug gaan zien bij de masters of post-academische instellingen. Want de kwaliteit is er zeker. Het is een sterke lichting waar ze trots op mogen zijn in Den Haag, maar vergeleken met voorgaande edities gewoon minder spannend.

Hier volgt een beeldverslag van wat er zoal te zien is en wat om verschillende redenen opviel.