Centraal Museum; Roland Sohier – Sohier Sodaar

Er hangen 10 grote tekeningen verspreid door een toch niet al te eenvoudige ruimte. Roland Sohier (1950) bespeelt ter ere van zijn 70e verjaardag de vaste installatie van Krijn de […]

Er hangen 10 grote tekeningen verspreid door een toch niet al te eenvoudige ruimte. Roland Sohier (1950) bespeelt ter ere van zijn 70e verjaardag de vaste installatie van Krijn de Koning. De glazen wanden creeëren een huiselijke architectuur in een anders bijna kerkelijke aandoende ruimte door het glas in lood en plafond.

Door de glazen wanden te laten voorzien van witte verf is er ineens een heel andere ervaring van de ruimte. Sohier heeft daar handig op ingespeeld en maakt gebruik van de doorkijkjes en inkijkjes. Het geheel doet aan als een nieuwe installatie waarbij de tekeningen onderling een relatie met elkaar afdwingen. Relaties die veelal formeel zijn zoals kleuren en richtingen, want wie een logisch verhaal wil maken van Sohier zijn werk komt sowieso er niet uit. Het absurdisme tiert hier welig.

De tentoonstelling was in verband met de lockdown al verzet en nu is het museum tijdelijk gesloten. Het is te hopen dat we nog de kans krijgen de tentoonstelling te zien, anders moeten we wachten tot de volgende verjaardag van Roland Sohier… (En anders is deze tentoonstelling nog tot en met 29 november te zien in het Centraal Museum te Utrecht)