Art Island 2024

De eerste is een ervaring, de tweede een vervolg, en bij de derde spreken we over een reeks. Het was het afgelopen weekend de derde keer dat deze kunstbeurs plaatsvond […]

De eerste is een ervaring, de tweede een vervolg, en bij de derde spreken we over een reeks. Het was het afgelopen weekend de derde keer dat deze kunstbeurs plaatsvond op het forteiland bij IJmuiden. Het uittochtje met de boot op een bijzondere locatie is voor de derde editie minder bijzonder geworden. Het voelt bekend aan en je weet wat min of meer kunt verwachten. De weg vinden in het fort voelt minder labiryinthisch aan dan eerder, en je weet ook hoe de ruimtes er ongeveer uitzien.

Het is natuurlijk daarmee nog geen gewone kunstbeurs. Bij de vorige editie waren er een aantal presentaties die mooi wisten in te haken op de context van het fort. Gelukkig zijn er ook dit jaar weer presentaties die echt gemaakt lijken te zijn voor deze plek. Denk hierbij aan de presentaties van Dirk Zoete (Maurits van de Laar), Claudy Jongstra (Fontana Galerie), Laura Hospes (LangArt), Tinkebell (Torch) en Jonat Deelstra (GoMulan Gallery). De werken passen formeel of inhoudelijk goed bij deze grillige catacomben. De stukken textiel van Jongstra lijken als schimmels op de muren te groeien, de grafkisten van keramiek door Deelstra passen mooi in dit gebouw dat ook ooit bedoeld was ter verdediging. De werken met stof van Tinkebell passen bij de problematiek rondom Tata Steel dat om de hoek ligt van het forteiland.

Een andere mooie aanvulling zijn de presentaties van De Ateliers waarvan een handvol alumni hun werk mag tonen. Het zijn stuk voor stuk solopresentaties die tussen alle galeries nog het meest rekening lijken te houden met waar ze eigenlijk hun werk tonen.

Art Island is op een bijzondere plek dat je echt moet ervaren, en sommige galeries lijken er ook echt een uitdaging in te zien om met die context iets te doen. Toch knaagt er ook iets, de plek zelf heeft na drie bezoeken zijn kracht min of meer verloren en moet de kunst overtuigen. Art Island is bijna een normale kunstbeurs geworden. De vraag is of dat erg is en of het daar in slaagt. Een antwoord heb ik daarop nog niet.

Hier volgt een beeldverslag van wat er zoal te zien was en wat er opviel.

Art Island vond afgelopen weekend plaats.

Tags: