1 Euro Experiment

Sommige mensen vragen zich iets af, en gaan dat vervolgens in de praktijk uitzoeken. Een van die ideeën is het 1 euro experiment. Het is eigenlijk heel simpel. Hij maakt […]

Sommige mensen vragen zich iets af, en gaan dat vervolgens in de praktijk uitzoeken. Een van die ideeën is het 1 euro experiment. Het is eigenlijk heel simpel. Hij maakt schilderijn #1 en verkoopt deze vervolgens voor 1 euro. Schilderij #2 verkoopt hij voor 2 euro, #3 voor 3, #4 voor 4 etc etc.

Wat wil hij daar mee uitzoeken?

– Het eerste werk kost dus 1 euro. Maar als hij bij #10.000 is geweest zou dat eerste schilderij dan niet makkelijker door te verkopen zijn?

– Op het moment dat #100 wel verkocht wordt en alle voorgaande niet, zou er dan meer markt ontstaan voor die voorgaande?

– Stel dat #100 verkocht wordt per opbod en de prijs op 200 euro uitkomt, betekend dat dan ook dat de prijs voor #101 hoger uit zal vallen?

En meer van dit soort financieel gerelateerde vragen. Het is misschien een beetje flauw maar het stelt wel een aantal fundamentele vragen die er wel degelijk toe doen. Hoe bepaald een kunstenaar de waarde van een werk. Maar ook hoe die zich tot elkaar verhouden.

Of voor deze vragen deze man ook het beste is weet ik niet. Het werk dat hij maakt is soms nogal flauw en eigenlijk zelfs slecht. Ook houd hij er absoluut de vaart niet in door er iedere dag 1 te maken. Als hij dat zou doen zou het een veel consistenter experiment zijn. Ook zou het misschien beter zijn als het steeds hetzelfde werk zou zijn maar dan in de geest van On Kawara. Het bedrag schilderen iedere keer zou het experiment scherper maken.

Waarom staat het dan toch hier, omdat het dus wel een aantal interessante vragen stelt die er wel toe kunnen doen. Stel dat hij tot #10.000 kan komen is het zeker de moeite waard.

1 euro schilderij, #1.

1 euro schilderij, #1.

Ga voor verder afbeeldingen naar zijn website. En niet te hard schrikken, want sommige zijn erg, ehm, smerig.