Jeanine Hofland; The Group Show Part I: Not In A Million Years

In de zomer hebben veel mensen vakantie, veel galeriehouders dus ook. Jeanine Hofland blijft nog een poosje in Amsterdam en doet een groepstentoonstelling uit haar eigen stal. Meeste groepstentoonstellingen rond […]

In de zomer hebben veel mensen vakantie, veel galeriehouders dus ook. Jeanine Hofland blijft nog een poosje in Amsterdam en doet een groepstentoonstelling uit haar eigen stal.

Meeste groepstentoonstellingen rond de zomer zijn pure vulling. Zoals sommige CD’s nog twee tracks erbij gepropt hebben om de 74 minuten maar vol te krijgen. Vaak is dat overbodige luxe en is de noodzakelijkheid ver te zoeken. Zo nu niet bij Jeanine Hofland waar de meeste kunstenaars gelukkig nieuw werk tonen naast soms al eerder getoond werk. Ook heeft Hofland haar gehele stal uitgenodigd en zo kun je dus in 1 opslag een totaalbeeld krijgen van wat een galerie te bieden heeft en welke ‘smaak’ er is.

De ‘smaak’ die bij Jeanine Hofland te zien is heeft overduidelijk een gevoel voor humor. Geen ironische of zure humor, maar open, speelse en lichte humor. Naast die humor is het vaak doordacht, niet hermetisch maar scherpe kunst.

Dina Danish toont naast een videoloop zo ook een stapeltje boeken. Een eenvoudige vondst in de titels die van 0 naar 10 gaan.

Dina Danish - The Things That Count - Boeken

Dina Danish – The Things That Count – Boeken

Feiko Beckers, uiterst sympathiek met fris persoonlijk en toch ook heel herkenbaar werk. Want stel je hebt een feestje, hoeveel mensen gaan er dan waar aan de tafel zitten en hoe verhoudt zich dat tot elkaar. Naast een film presentatie is ook de daadwerkelijke tafel als een installatie in de ruimte geplaatst. En ook hier, een glimlach op het gezicht.

Feiko Beckers - As Long As You Are Not Reminded Too Often - 4minuten Video-installatie

Feiko Beckers – As Long As You Are Not Reminded Too Often – 4minuten Video-installatie

Feiko Beckers - As Long As You Are Not Reminded Too Often - 4minuten Video-installatie

Feiko Beckers – As Long As You Are Not Reminded Too Often – 4minuten Video-installatie

Het werk van Maarten Overdijk is van de stal van Hofland waarschijnlijk de meest raadselachtige. Mooi dat een beeld heel begrijpelijk lijkt maar toch heel veel open weet te laten.

Maarten Overdijk - Index - Was

Maarten Overdijk – Index – Was

Maarten Overdijk - Index - Was

Maarten Overdijk – Index – Was

Glas als schildermateriaal.

Michael James Jones - Glass Island - 30x45cm Glas op linnen

Michael James Jones – Glass Island – 30x45cm Glas op linnen

Een heel snel ronddraaiend boek, pas toen ik een foto had gemaakt kon ik zien wat er op stond. Dat geeft de titel net iets meer humor ook weer. (Overigens is Spiral Jetty een mooi boek)

Michael James Jones - Spiral Study - 16mm Filmloop

Michael James Jones – Spiral Study – 16mm Filmloop

Was Pim Blokker niet die jongen met die ontzettend leuke strip-achtige schilderijen? Ja dat was hij blijkbaar (zie hier en hier)… Niet dat deze werken slecht zijn, maar ik vond zijn andere werk toch echt een stuk leuker dan dit.

Pim Blokker - Two Boots - 150x150cm Olieverf en spuitbus op canvas & I Was Doing Alright While Everybody Else Turned Into Green Colours - 60x70cm Olieverf op canvas

Pim Blokker – Two Boots – 150x150cm Olieverf en spuitbus op canvas & I Was Doing Alright While Everybody Else Turned Into Green Colours – 60x70cm Olieverf op canvas

Pim Blokker - I Was Doing Alright While Everybody Else Turned Into Green Colours - 60x70cm Olieverf op canvas

Pim Blokker – I Was Doing Alright While Everybody Else Turned Into Green Colours – 60x70cm Olieverf op canvas

De Tennisballen van Rumiko Hagiwara blijven leuk. Ondanks dat dit de derde keer is dat ik de opstelling zie, blijft het fris.

Rumiko Hagiwara - #2 One Tennis Ball, Two Tennis Balls - Twee tennisballen en een titelbordje

Rumiko Hagiwara – #2 One Tennis Ball, Two Tennis Balls – Twee tennisballen en een titelbordje

Maar, ze kan ook uitstekend tekenen:

Rumiko Hagiwara - Fuji & Macintosh - 20x20cm Potlood op papier

Rumiko Hagiwara – Fuji & Macintosh – 20x20cm Potlood op papier

Als je zo rondkijkt in de galerie is het opvallend luchtig en humor vol allemaal. Dat is bijzonder want vaak heeft kunst vooral de neiging elitair te worden. Hier is het en ‘hoge’ kunst maar dan met een luchtige humor. Een mooie verzameling kunstwerken en kunstenaars die elkaar op een paar plaatsen overlappen en duidelijk een eigen identiteit hebben.

Overigens is de bijbehorende publicatie ook een mooie aanvulling op de tentoonstelling. Iedere kunstenaar neemt een A4 tot zijn beschikking en doet er iets mee. Ook hier een mooi aansluitende mentaliteit en een luchtigheid.

Een prettig overzicht, is nog tot en met de 28e van deze maand te zien bij Jeanine Hofland te Amsterdam.