Eindexamen Expositie; Willem de Kooning Academie

De inzet van de Willem de Kooning is interessant. In tegenstelling tot andere academies studeren studenten hier af als creative pioniers in de richting Autonome praktijk, Sociale praktijk en Commerciele […]

De inzet van de Willem de Kooning is interessant. In tegenstelling tot andere academies studeren studenten hier af als creative pioniers in de richting Autonome praktijk, Sociale praktijk en Commerciele praktijk. Een onderwijsstructuur die elders allicht haar vruchten zou afwerpen.

Maar niet hier in Rotterdam. Inspiratie blijkt hier ver te zoeken, dertien in dozijn en middelmatigheid alom. Maar ook blijkt het onderscheid tussen de drie genoemde praktijken flinterdun zo niet non-existent te zijn. Al drie jaar (jaar een hier, jaar twee hier) wordt dit model van drie afstudeerrichtingen uitgeprobeerd maar nog altijd is de spoeling over de hele linie te dun en lijkt zelfs alleen maar dunner te worden. De vraag is niet of er iets mis gaat bij deze academie, de vraag is waar het allemaal mis gaat.

De directie moet zich nodig eens grondig achter de oren krabben. Dit heeft niets meer te maken met een pech-jaar, structureel gaan er hier dingen mis. Een beleidsprobleem dat los staat van docenten en studenten alleen. Spijtig voor de aanstormende kunstenaars die er welwillend vandaan komen, ze kunnen zich niet meten met de talenten van andere academies.

Hier volgt een zeer beperkt beeldverslag van werk dat, nouja, meer impact wist te maken dan de rest.

Carolien Twiss

Carolien Twiss

Lonneke Jonker

Lonneke Jonker

Luuk Van Son

Luuk Van Son

Mick Jongeling

Mick Jongeling

Nazif Lopulissa

Nazif Lopulissa

Roxy Capriles

Roxy Capriles

Eindexamenpresentatie van Willem de Kooning is nog tot en met vandaag te zien.