Eindexamen Expositie; AKV/Sint Joost Masters (Club Solo)

Lang heb ik het niet begrepen, Els van Odijk (directrice van de Rijksakademie) die met de plotselinge bezuinigingen het heeft over de kritieke massa van een groep om de groep […]

Lang heb ik het niet begrepen, Els van Odijk (directrice van de Rijksakademie) die met de plotselinge bezuinigingen het heeft over de kritieke massa van een groep om de groep als geheel te functioneren. Kritieke massa houd in dit geval in dat je voldoende studenten hebt in aantal, niet in kwaliteit, om het geheel vooruit te helpen.

Toch begrijp ik dat steeds meer. Een bepaalde hoeveelheid zorgt voor dynamiek, maar ook dat er gelijkdenkenden binnen zo’n groep elkaar gaan opzoeken en zo het beste uit elkaar gaan halen. Concurrentie is niet het goede woord, maar opbouwende kritiek en kritisch naar elkaar kijken gebeurt zeker wel.

Bij de Masters van AKV/Sint Joost zijn er slechts 5 studenten. Dat lijken er niet echt veel en ondanks het feit dat de ruimte van Club Solo (voorheen Lokaal 01) aanzienlijk kleiner is dan de Servicegarage waar de eindpresentaties voorheen waren en het toch vaak te krap aandeed, lijkt er hier meer dan genoeg ruimte. De ruimte wordt keurig bespeeld en het is echt een tentoonstelling geworden.

Maar, ik vraag me af, in hoeverre de hoeveelheid studenten in deze lichting, invloed heeft gehad op de ontwikkeling van deze 5? Niet omdat het heel goed of slecht is wat er te zien is, maar hoeveel studenten heb je nodig bij een master in tegenstelling tot een post-graduate instelling en waarom? De lichtingen zijn bij deze master altijd rond de 5 tot 10 deelnemers, dus het kan ook juist daardoor heel intens zijn. Is dit het tegenover gestelde van de kritieke massa van 60, zo min mogelijk om kernachtige radicale posities helder te formuleren?

Hier een beeldverslag van wat er zoal te zien is;

Alexander Kaklamanos

Alexander Kaklamanos

Een wit lint dat zachtjes beweegt in de wind geeft de horizon aan. Eenvoudig gedaan maar erg sterk beeld;

Alexander Kaklamanos

Alexander Kaklamanos

Dimitris Rentoumis

Dimitris Rentoumis

Ik geef het eerlijk toe, ik heb niet zo veel met feministisch gedoe, piemels, tieten, kutten, fantasieverhaaltjes en alle frustraties die daar bij komen. Vragen omtrent seksualiteit worden daarbij vaak verwisseld met persoonlijk werk maken (terwijl die twee dingen ver uit elkaar liggen). Maar toch, als het dan toch moet, doe het dan in elk geval radicaal zoals hier:

Laleh Firoozi

Laleh Firoozi

Paulina Mellado

Paulina Mellado

Paulina Mellado

Paulina Mellado

Een hele rits dia’s schieten voorbij, klein geprojecteerd op de wand. Ik durf nog altijd niet te zeggen of het nu wel of niet steeds dezelfde was…

Yukari Matsumoto

Yukari Matsumoto

Yukari Matsumoto

Yukari Matsumoto

Deze presentaties waren tot en met afgelopen zondag te bezoeken bij Club Solo te Breda.