ArtAntwerpen 2022

Afgelopen donderdag opende de beurs voor hedendaagse kunst in Antwerpen. Met iets minder dan 70 galeries is het overzichtelijk gehouden. Grofweg komt de ene helft van de galeries uit Antwerpen […]

Afgelopen donderdag opende de beurs voor hedendaagse kunst in Antwerpen. Met iets minder dan 70 galeries is het overzichtelijk gehouden. Grofweg komt de ene helft van de galeries uit Antwerpen en omliggende steden, de andere helft uit het buitenland waarvan het merendeel uit Nederland en Duitsland. Het is het kleine broertje van de grotere en meer internationaal gerichte ArtBrussels. De verschillen zijn echter wel significant te noemen. De kleinere opzet maakt het meer overzichtelijk en dus ga je kalmer rondkijken.

Wat vooral opvalt is de enorme hoeveelheid schilderijen. Veel geruststellende schilderijen, cartooneske voorstellingen met visuele vondsten, of de overbekende abstracties. Voor de liefhebbers van schilderkunst niet direct een probleem, maar wie voor andere media gaat kan beter thuis blijven. Zo is het aantal videowerken op één hand te tellen. De beurs voelt daarmee meer als een tijdelijk museum voor hedendaagse schilderkunst dan echt een spannende kunstbeurs waar je van de ene verrassing in de andere valt.

Voor wie die mediale eentonigheid niet zo’n probleem is, is er genoeg te ontdekken. Natuurlijk, usual suspects zijn er ook genoeg. Het zijn vooral de jongere galeries (er zijn er de afgelopen paar jaar in Antwerpen een aanzienlijk aantal bijgekomen) en de buitenlandse galeries die hier opvallen met frisse werken.

ArtAntwerpen is een fijne compacte beurs, maar je moet dus wel houden van schilderkunst.

Hier volgt een beeldverslag van wat er zoal om verschillende redenen opviel.

ArtAntwerpen is tot en met zondag 18 december te bezoeken bij de Antwerp Expo.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,