Qade Solo Project 2019 & The New Current

Tamelijk verwarrend, twee totaal los van elkaar staande projecten die op dezelfde locatie plaatsvinden. Voor het gemak hier toch samen geplaatst want ook beiden helaas reeds voorbij. Qade beleefde vorig […]

Tamelijk verwarrend, twee totaal los van elkaar staande projecten die op dezelfde locatie plaatsvinden. Voor het gemak hier toch samen geplaatst want ook beiden helaas reeds voorbij.

Qade beleefde vorig jaar haar eerste editie. Het was qua aanpak en opzet veelbelovend maar wist helaas niet echt te boeien. Dit jaar is dat jammer genoeg weinig anders. Wederom is het een beurs die door de opzet van solo’s en duo’s erg inzichtelijk is. Meerdere werken van veelal niet de bekendste kunstenaars geven direct inzage in waar de maker mee bezig is. In eigenlijk alle gevallen komt dat het werk ten goede. Toch, de kwaliteit in combinatie met de hoeveelheid van nog geen 20 deelnemers maakt dat je er snel doorheen bent. Weinig verrassends en iets te veel dertien in dozijn.

Qade blijft een veelbelovend concept en eigenlijk verbaast het me dat er niet meer galeries aan willen deelnemen. Niet alleen is het een welkom alternatief voor ArtRotterdam, het is ook een voedingsbodem voor kunstenaars en voor nieuwe kunstkopers.

Meer informatie over Qade vind je hier. En hieronder een beeldverslag van wat er zoal te zien was.

Qade
Qade
Brutto Gusto - Carolein Smit
Brutto Gusto – Carolein Smit
Chiefs & Spirits - Toyin Loye
Chiefs & Spirits – Toyin Loye
Contour - Sebastiaan Straatsma
Contour – Sebastiaan Straatsma
Dom'Arte - Maartje Frenken
Dom’Arte – Maartje Frenken
Fenna de Vries Galerie - Co Westerik
Fenna de Vries Galerie – Co Westerik
Huub Hannen Galerie - Wim Claessen
Huub Hannen Galerie – Wim Claessen
Luycks Gallery - Han Klinkhamer
Luycks Gallery – Han Klinkhamer
Luycks Gallery - Jan Doms
Luycks Gallery – Jan Doms
Murals Inc - Bart Koldewee
Murals Inc – Bart Koldewee
Project 2,0 - Eric Hirdes
Project 2,0 – Eric Hirdes
Qader Foundation - Juan Usle
Qader Foundation – Juan Usle
Rademakers Gallery - Joana Schneider
Rademakers Gallery – Joana Schneider

Beneden vind de tentoonstelling The New Current plaats. Als ik het goed begrepen heb een soort van collectief dat een platform wil zijn voor jonge kunstenaars met onconventioneel werk. Een punt hebben ze wel, met technische en grote installaties komt je er niet snel in bij galeries. Het zijn vaak kostbare projecten en galeries kunnen het financiële risico veelal niet dragen. Het contrast met de bovenverdieping met Qade is dan ook aanmerkelijk. Daar waar boven vooral handelswaar getoond wordt, zijn het hier complexe installaties waarvan je je moet afvragen of het überhaupt verkoopbaar is.

The New Current is een frisse tentoonstelling, duidelijk met werk van jonge talenten. Niet alles is even bijzonder en dat hoeft ook niet, er zit duidelijk energie in. In een paar gevallen weet het oprecht te verrassen.

Meer informatie over The New Current vind je hier. En hieronder een greep van wat er zoal te zien en te fotograferen was (het was er donker, wat het maken van foto’s niet eenvoudiger maakte).

The New Current Overzicht
The New Current Overzicht
The New Current - Noortje Stortelder
The New Current – Noortje Stortelder
The New Current - Quinda Verheul
The New Current – Quinda Verheul
The New Current – Ruben van de Ven
The New Current - Vivien Vuong
The New Current – Vivien Vuong
The New Current - Zhixin Liao
The New Current – Zhixin Liao