Springboard Art Fair

Iedere kunstenaar die de afgelopen 3 jaar was afgestudeerd van een bachelor of masterstudie in Nederland kon zich aanmelden voor deze beurs. Een selectie van 22 coaches maakten vervolgens een […]

Iedere kunstenaar die de afgelopen 3 jaar was afgestudeerd van een bachelor of masterstudie in Nederland kon zich aanmelden voor deze beurs. Een selectie van 22 coaches maakten vervolgens een keuze van 5 jonge kunstenaars. Sommige coaches zijn bekend als galeriehouder, andere als curator, kunstenaar of anderzijds betrokken bij de kunsten. Die diversiteit waarborgt de grilligheid van de deelnemende kunstenaars. Hier geen ballotage door een commissie, maar gewoon iemand die achter je werk wil gaan staan en met je verder wilt helpen zonder enig financieel belang. De insteek is dat de start van hun carrière als kunstenaar in de soep is gelopen door de corona-beperkingen die er toen waren. Zo krijgen ze nu alsnog de kans om zich aan een groter publiek te tonen. Een echte kunstbeurs voor kunstenaars dus.

Wat opvalt is dat ondanks die corona-beperkingen, een aantal kunstenaars het toch al aardig weten te doen in het kunstveld. Ze waren te zien in zowel galeries als kunstinitiatieven. In die zin is voor hen deze presentatie niet zo heel noodzakelijk, ze hebben manieren gevonden om ondanks alle gebeurtenissen hun weg te vinden naar zichtbaarheid. Het is niet per sé de veerkrachtigheid van de kunstenaars zelf, het is ook de veerkrachtigheid van het kunstenveld zelf die blijkbaar redelijk stug doorging.

Voor andere beginners is deze presentatie veel belangrijker. Waar pakweg de helft van de deelnemers al vaker dan eens de revue passeerden (zelfs hier), is er ook die andere helft die de afgelopen jaren aanzienlijk minder goed door wist te komen. Dat is deels te verwijten aan die overbekende beperkingen, maar ook deel van de keiharde realiteit die het kunstenaarschap ook is. Het werk alleen is zelden genoeg om een duurzame carriere als kunstenaar op te bouwen. Het kost veel tijd en soms ook geld om ambitieuze projecten te realiseren.

Voor sommigen is deze beurs een tweede kans. Na hun afstuderen zijn ze niet opgepikt en wisten niet zelfstandig zichtbaarheid voor hun werk te creeëren. Deze kunstbeurs is een van de weinige kansen waarbij kunstenaars puur op basis van hun werk toch weer een kans hebben.

Hoewel Corona een goed excuus is voor de tegenvallende start bij sommigen, het is ook de realiteit van de jonge kunstenaar. Je gaat van ijsschots naar ijsschots. Iedere cent draai je meermaals om in de hoop dat er ergens iemand is die de relevantie van je werk inziet… Wat mij betreft hoeft het absoluut niet bij deze ene editie te blijven. Want hier is genoeg talent dat eerder nog niet was opgevallen.

Hier volgt een beeldverslag van wat er zoal om diverse redenen opviel. Niet alles liet zich even goed fotograferen, zoals gebruikelijk bij dit soort presentaties.

Deze kunstenaarsbeurs is nog tot en met de 11e te bezoeken in Utrecht.