Kunstpodium T; Steal like an Artist

Enige tijd geleden plaatste ik de open oproep voor deze tentoonstelling en al snel raakte mijn mailbox overspoeld met aanmeldingen. Hoewel ik natuurlijk zelf ook al een aantal kunstenaars in […]

Enige tijd geleden plaatste ik de open oproep voor deze tentoonstelling en al snel raakte mijn mailbox overspoeld met aanmeldingen. Hoewel ik natuurlijk zelf ook al een aantal kunstenaars in gedachten had, zijn er genoeg andere kunstenaars te vinden die zich ook hebben laten inspireren op anderen. Het werd al snel moeilijk kiezen tussen zo veel interessante verhalen en zo veel goede kunstenaars. Uiteindelijk viel me de enorme diversiteit op. Het leek me dus ook gepast dat te laten zien in deze tentoonstelling.

Voor de argeloze bezoeker is de tentoonstelling een ogenschijnlijke onsamenhangende groep kunstwerken. Schilderkunst, sculptuur, video, fotografie, tekeningen, installatief achtige werk en ga zo maar door. Sommigen traditioneel, anderen wat weerbarstig. Een inhoudelijke lijn is er niet. De makers zijn soms bekend, soms nog niet eens van de academie af, soms al op hoge leeftijd, oftewel even zo goed heel divers.

We staan allemaal op schouders van reuzen. Niemand werkt geïsoleerd op een eiland, los van al wat er al gemaakt is. Bewust of onbewust zijn er lijntjes te trekken naar referentiepunten en ijkpunten. Voor sommigen zal dit een architect zijn, voor een andere een filmregisseur, voor weer een andere een traditionele schilder etc etc. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Deze tentoonstelling is een diverse staalkaart aan kunstwerken die allemaal op zich zelf overeind blijven als werk, en tegelijk een verborgen bron hebben. Soms herken je de link, soms is het aanzienlijk verder zoeken.

KunstpodiumT is een plek voor talentontwikkeling, zoals door het bekende Leerling/Meester project. Daar ontvouwt een leermeester aan jonge kunstenaars de geheimen van het vak. De leermeesters zijn bij deze tentoonstelling enkel nog aanwezig in spirit. Alle kunstwerken staan overeind als zichzelf, maar de makers zijn zich bewust dat ze schatplichtig zijn aan het werk van iemand anders.

Zo kan de bezoekers als ze de QR-codes scannen of de zaaltekst lezen ontdekken dat er aan deze diversiteit van kunstenaars een nog wijder net aan referenties vooraf gaat. De enige rode draad is de inspiratie. Deze tentoonstelling is een viering van die inspiratie, aan het werk zelf en de rijkdom waar deze uit voortkomt.

Dank aan alle inzenders en de organisatie van KunstpodiumT.

Deze tentoonstelling is nog tot en met 25 oktober te bezoeken bij KunstpodiumT te Tilburg. In verband met corona-maatregelingen moet dient dat op afspraak te gebeuren.