Incubate 2013

Incubate had de afgelopen jaren supertoffe kunstprojecten zoals de Open Source Expo. Maar op een gegeven moment is de rek daar toch wel uit, na twee edities viel er inhoudelijk […]

Incubate had de afgelopen jaren supertoffe kunstprojecten zoals de Open Source Expo. Maar op een gegeven moment is de rek daar toch wel uit, na twee edities viel er inhoudelijk niets meer uit te halen.

De kracht van Incubate ligt ook niet zo zeer in de beeldende kunsten maar vooral in de muziek. Daar kan ik me dan ook uitstekend mee vermaken, enkele highlights voor mij tot dusver: And So I Watch You From Afar (Post-Rock), MaybeSheWill (Post-Rock), A Place To Bury Strangers (Noisepunk/pop), Tim Hecker (Ambient), I am Kloot (Indie), The Field (Ambient Dance) en dan nog een hoop andere dingen waar je soms al dan wel of niet willekeurig naar binnen stapt.

A Place To Bury Strangers

A Place To Bury Strangers

I Am Kloot

I Am Kloot

MaybeSheWill

MaybeSheWill

Toch is er dit jaar wel degelijk een beeldend kunstprogramma in de vorm van de Ford van Rafaël Roozendaal. De inhoudelijke insteek is hoe commercie en kunst zich tot elkaar verhouden. In principe blijft het een autonoom werk, het zijn simpelweg zijn websites die in plaats van een wand op een auto geprojecteerd worden. Het verschil wordt pas echt duidelijk met de gewone reclame van Ford dat de auto wel te koop is.

Rafael Roozendaal

Rafael Roozendaal

In dezelfde ruimte het werk WOW, een LP met een sinus die in combinatie met de speler en de ruimte interreffereert en een audiovariant op het moire maakt. Zeer indrukwekkende ervaring en niet te fotograferen. Veel lage tonen en misschien is hun eigen omschrijving ook wel het sterkste, the most minimal dance cut.

Carl Schilde - WOW

Carl Schilde – WOW

Ook daar een presentatie grafiek via Gallery Pepper:

Gallery Pepper

Gallery Pepper

Alexandra Duvekot mocht haar eindexamenpresentatie nog eens over doen in Tilburg, hoe planten reageren op geluid.

Alexandra Duvekot - The Sound of Plants

Alexandra Duvekot – The Sound of Plants

Alexandra Duvekot - The Sound of Plants

Alexandra Duvekot – The Sound of Plants

Mooi is ook de krachtige presentatie van het werk van Santiago Sierra die vorig jaar op het festival de S van Kapitalism liet opvreten door varkens. In de Pont wordt nu dus het eindresultaat getoond. Duurt even maar is de moeite waard.

Santiago Sierra - Destroyed Word

Santiago Sierra – Destroyed Word

Santiago Sierra - Destroyed Word (detail)

Santiago Sierra – Destroyed Word (detail)

Tot zo ver de beeldende kunst van dit jaar. Maar een tof festival is het zeker te weten wederom!