Torch Gallery; Eelco Brand – Instances

Het is midden augustus en buiten regent het. Een dag om binnen te zitten, dat terwijl half Nederland nog zomervakantie heeft. Ik ben blij dat ik geen vakantie heb nu, […]

Het is midden augustus en buiten regent het. Een dag om binnen te zitten, dat terwijl half Nederland nog zomervakantie heeft. Ik ben blij dat ik geen vakantie heb nu, met dit weer is werken helemaal niet erg. Graag kijk ik dan toch even naar buiten, naar hoe de regen valt, de druppels tikken tegen de ramen en de bladeren aan de bomen waaien zachtjes op en neer.

Er is de anekdote dat toen Anton Pieck nog een klein jongetje was, hij ooit in tranen was uitgebarsten. Toen zijn moeder hem vroeg waarom zei hij dat het hem helaas niet lukte om de regen te tekenen.

Ik heb zelf nooit serieuze pogingen ondernomen om de regen te tekenen of te schilderen. Al denk ik dat er wel manieren zijn om het op te lossen, heel erg overtuigend zal het zelden worden. Sla de kunstgeschiedenisboeken er maar eens op na, hoe vaak zie je een overtuigende regenbui in een schilderij? Bliksem genoeg, maar de regen blijft vaak uit.

In de digitale wereld is het creëren van een regenbui een stuk eenvoudiger, er zijn zelfs speciale programma’s voor die in je digitale wereld een regenbui kunnen plaatsen. Of rook, stromend water, bladeren die op en neer bewegen door de wind, er zijn allemaal engines voor. Op het eerste oog ziet het resultaat er vaak overtuigend uit, bij de tweede blik zie je echter dat het geen filmbeeld is, maar iets anders.

Eelco Brand overzicht

Eelco Brand overzicht

Eelco Brand overzicht

Eelco Brand overzicht

 

Het mooie van het werk van Eelco Brand (1969) is dat er bij hem zo altijd een opzettelijk addertje onder het gras zit waardoor je ziet dat het bijna levensecht is, als een speelfilm, maar dat er toch ergens een vorm van manipulatie plaatsvind die in het echte leven nooit mogelijk zou zijn. Zo is er een bloem te zien die van tijd tot tijd oplicht. Of een klein beekje, waarbij de stroming ineens lijkt stil te staan en misschien ook wel terug te stromen. Alle werken hebben zo wel een magische dimensie.

De foto’s sculpturen van Brand komen uit het verlengde van die digitale wereld en zo sijpelt die bijna magische wereld zachtjes de dagelijkse wereld in. Niet alleen een mooie afwisseling van zijn werk maar ook op zichzelf sterke werken. De toren met vrolijk gekleurde ‘stenen’ zou prachtig staan in een bosrijk landschap, waarbij de vorm zo’n contrast vormt met zijn omgeving dat het even lijkt alsof er een ruimteschip is geland.

Op zo’n regenachtige dag van vandaag zou het mooi zijn als we de regen weer zo omhoog zouden kunnen laten gaan, zodat de plassen opdrogen en het weer wat mooier is buiten…

Eelco Brand - SR - 85x160cm Pigmentprint en houten lijst

Eelco Brand – SR – 85x160cm Pigmentprint en houten lijst

Eelco Brand - SL,movie - 58x36cm Autostart HD Led 23inch digitale animatie

Eelco Brand – SL,movie – 58x36cm Autostart HD Led 23inch digitale animatie

Eelco Brand - T,sequence - 9maal 70x50cm Pigent print

Eelco Brand – T,sequence – 9maal 70x50cm Pigent print

Eelco Brand - T,sequence - 9maal 70x50cm Pigent print

Eelco Brand – T,sequence – 9maal 70x50cm Pigent print

Eelco Brand - T,sequence - 9maal 70x50cm Pigent print

Eelco Brand – T,sequence – 9maal 70x50cm Pigent print

Eelco Brand - UP - 270cm Polymeer en parelmoerlak

Eelco Brand – UP – 270cm Polymeer en parelmoerlak

Eelco Brand - UP - 270cm Polymeer en parelmoerlak (detail)

Eelco Brand – UP – 270cm Polymeer en parelmoerlak (detail)

Eelco Brand - PB,movie - 58x36cm Autostart HD Led 23inch digitale animatie

Eelco Brand – PB,movie – 58x36cm Autostart HD Led 23inch digitale animatie

Eelco Brand - MN movie - 58x36cm Autostart HD Led 23inch digitale animatie

Eelco Brand – MN.movie – 58x36cm Autostart HD Led 23inch digitale animatie

Eelco Brand - BS,movie - 36x162cm Autostart HD Led 23inch digitale animatie

Eelco Brand – BS,movie – 36x162cm Autostart HD Led 23inch digitale animatie

Eelco Brand - O)(O - 135cm Polymeren, parelmoer

Eelco Brand – O)(O – 135cm Polymeren, parelmoer

Het werk van Eelco Brand is nog tot en met 29 augustus te zien bij Torch te Amsterdam