TAC; Geen Punt – Eindexamenstudenten AKV Den Bosch

Gisteren was ik aanwezig bij de opening in TAC van studenten die eindexamen gaan doen over een twee of drie maanden. Hier de studenten uit Den Bosch waarvan enkele al […]

Gisteren was ik aanwezig bij de opening in TAC van studenten die eindexamen gaan doen over een twee of drie maanden. Hier de studenten uit Den Bosch waarvan enkele al regelmatig gezien zijn (al dan niet met werk) bij Kunstpodium T. Kleine opmerking vooraf, het is misschien verstandiger om de volgende keer een opening te plannen niet op hetzelfde moment dat er duizenden supporters van PSV richting het stadion lopen. Want TAC ligt dus tegenover het PSV stadion.

19 Studenten en 4 dagen

Wat studenten kunnen neerzetten in 4 dagen is blijkbaar best de moeite waard. De avond werd geopend door de altijd sympathieke en enthousiaste Majke Husstege van Galerie Husstege. Daar was ik een paar uur daarvoor nog langs geweest en ze had er nogal schrik in om te presenteren. Maar goed, ze hoefde niets te verkopen en niets te verdedigen dus het viel allemaal mee.

Majke Husstege

Majke Husstege

Daarnaast stond meteen het werk waar ik de meeste vraagtekens bij zette. Maar ach, iedere eindexpo van tegenwoordig heeft wel een gefrustreerde vrouwlijke persoonlijkheid die blijkbaar geventileerd moet worden.

Onbekend?

Onbekend?

Goed werk was er echter ook. Of werk… hijzelf was het werk. En extra respect voor het feit dat hij zeker 2 uur lang onbeweeglijk op het plateau heeft gezeten.

Koen van der Heijden

Koen van der Heijden

In een ander werk van diezelfde van der Heijden was het geluid nogal rommelig. Toch was het duidelijk waar het over gaat: contemplatie.

Koen van der Heijden

Koen van der Heijden

Dit werk moet even uitgelegd worden vrees ik. Het zijn spijkers die zo in de muur zijn geslagen dat er een patroon verschijnt door de twee spots. Simpel maar wel erg doeltreffend beeld.

Onbekend?

Danni van Amstel

Bovenstaand beeld lijkt van dezelfde maker als deze, maar ik durf het niet met zekerheid te zeggen. Jammer dat het zo weggestopt was in een halfduistere hoek, daardoor viel het totaal niet op en leek zelfs afwezig.

Danni van Amstel

Danni van Amstel

Engagement met de huidige stand van zaken in de wereld. Wel heel erg 1 op 1 en wat nu de toegevoegde waarde is? Dat het ene volgt op het andere als een domino-effect. Ach, wat ik wel moet meegeven is dat het de ruimte mooi compositorisch indeelt.

Diego Sindbert

Diego Sindbert

Nog een vraagteken, een projectie van roltrappen. Maar wat de meerwaarde van dit beeld is? Het was wel keurig gepresenteerd.

Joleen Ruesink

Joleen Ruesink

Foto’s van natuur, keurig gefotografeerd maar wederom geen idee wat ik er als toeschouwer mee moet. Of misschien ontgaat mij hier het een en ander?

Lisa Beckers

Lisa Beckers

En als dan blijkt dat dezelfde persoon ook schildert en dan dit maakt? Iets met natuur, maar dan?

Lisa Beckers

Lisa Beckers

Lisa Beckers

Lisa Beckers

Ik ben niet zo heel erg van de beeldhouwkunst, maar dit vond ik wel spannend. Smerige platen met teksten en daaronder boeken. En daarvan verschillende varianten.

Lisa Bensel

Lisa Bensel

Ook goed, maar waar heb ik dit soort werk toch eerder gezien? (hier en hier?) De zinloosheid van het leven. Erg goed gedaan maar helaas dus al vaker gezien (jammer!).

Michelle Willemse

Michelle Willemse

Michelle Willemse

Michelle Willemse

Kleiwerk dat doet denken aan Willem De Kooning maar dan zachter, gecultiveerder. En om de een of andere reden doet het ergens denken aan dit, maar geen idee waarom.

Nico Thone

Nico Thone

De beste van de twee:

Nico Thone

Nico Thone

Overduidelijk materiaal- en vormonderzoek. Maar zoals gezegd, ik ben niet zo van het ruimtelijke en dit blijft dan toch vooral een lading piepschuim.

Tim Hoefnagels

Tim Hoefnagels

Maar diezelfde Tim Hoefnagels heeft samen met Remco Bens dit gebouwd op locatie. Te land, ter zee en in de lucht. En de propellor deed het ook nog eens. Sympathiek werk.

Remco Bens & Tim Hoefnagels

Remco Bens & Tim Hoefnagels

Die Remco Bens is eigenlijk schilder. Lekker geschilderd engagement.

Remco Bens

Remco Bens

Ander schilderwerk is wel erg illustratief. Jammer.

Dinthe Nout

Dinthe Nout

…Alice in Wonderland…

Dinthe Nout

Dinthe Nout

Bouwsel van (naar ik vermoed) was. Daar zit in elk geval een hoop tijd en aandacht in.

Annemiek Ramaer

Annemiek Ramaer

Regen van walnoten met touw? Geen idee wat dit is. Ook weer materiaalonderzoek?

Iva Jerbic

Iva Jerbic

Tot slot

Als men de tekst zo leest, lijkt het net alsof ik heel zuur ben. Over de losse delen misschien wel, maar alle werken samen maken een prettige toegankelijke tentoonstelling die redelijk wat potentie laat zien. Duidelijke ondertonen van de academie zijn de illustratieve neiging en vooral veel vormelijk onderzoek. Geen conceptueel kunstig theoretisch geneuzel maar juist een werkmentaliteit. Daar is niets mis mee en het levert in enkele gevallen ook echt sterk beeld op, zoals bij van der Heijden, Thone en Bens met Hoefnagels. Wat wel voelbaar is, is een worsteling om er meer van te maken en waarschijnlijk, als ze meer dan 4 dagen hadden gehad, was er meer uit gekomen. Maar het is vooral ook een leermoment.

Ik ben nu net zo kritisch als ik zou zijn met de eindexpo zelf, en als we het zo bekijken kan het alleen nog maar beter worden. Ik ben benieuwd naar de eindexpo van AKV Den Bosch. Het is wel interessant om te zien hoeveel winst er behaald kan worden in enkele maanden.

Is dit weekend nog te zien.