Ron Mandos; Inti Hernandez

Voordat we de foto’s laten zien, eerst de intentie van de kunstenaar; ‘Art as a medium to create conversation’. Inti’s work embodies a collaborative aspect: through his art and the […]

Voordat we de foto’s laten zien, eerst de intentie van de kunstenaar;

‘Art as a medium to create conversation’.

Inti’s work embodies a collaborative aspect: through his art and the interaction with those who engage with his work, Inti hopes to explore meanings and trigger reflection. The more attention is given to ideas, the more they become ‘alive’. When ideas succeed in creating conversations, they become something undeniable.

Kunst als een medium om gesprekken op te zetten. Hierbij zou je denken aan controversieel werk, maar nee, dat van Inti is alles behalve dat. Hoe dan wel? Inti maakt schaalmodellen van installaties die eigenlijk een aantal maatjes groter zouden moeten zijn. De maquettes zijn niet veel groter dan, gokje, 40cm. Het zijn bouwseltjes met spiegels waardoor, als je er omheen loopt, je continue optische illusies krijgt. Het ene moment lijkt een vorm rond door te lopen totdat je voorbij de spiegel kijkt en ineens het hele bouwsel verdwijnt. Een soort Fata Morgana dus.

Verder presenteert hij ook nog wat ander werk, waaronder iets met lampen,wat tekeningen en een concept op ware grootte.

Dus wat levert dat op?

Echt converseren door de werken doen we niet. Maar, naar het schijnt reageren kinderen er heel goed op. Echter blijven de werken meer een leuk optisch spel dan een manier om een gesprek op gang te zetten. Nu hoor ik lezers al zeggen dat hij het niet letterlijk bedoelt, maar zo lijkt hij het wel te bedoelen. Als we daar van uit gaan wordt het echter zeer problematisch, dus misschien bedoelt hij toch op een andere manier. In dat geval is het in elk geval speels, we zijn als kijken bijna gedwongen er steeds om heen te lopen en te blijven kijken. Hoe de objecten in elkaar zitten is namelijk best spannend om naar te kijken. De verwondering over hoe het nu eigenlijk in elkaar zit slaat toe. Even voelde ik me een kind in een spiegelpaleis.

Eigenlijk is het gewoon werk wat ons even er weer alert van maakt wat spiegels kunnen doen en dat we continue bedonderd kunnen worden. Een soort goochelshow dus.

En dat andere werk?

Ja, het werk met de lampjes is een beetje vreemd. Het schaduwspel is op zijn minst leuk te noemen, maar het blijven toch wel erg lampige lampjes. Het blijft als object functioneren en lijkt dat nauwelijks te overstijgen. Het grote bouwwerk is niet imposant genoeg om echt boven het niveau spiegelpaleis uit te komen. De context maakt het nog kunst maar in de Efteling zou het prima bij de spiegels kunnen bij het volk van Laaf. Niet dat het slecht werk is, want zowel de lampjes als het grote bouwsel is tot in de puntjes uitgevoerd. Er is niets op aan te merken buiten deze opmerkingen.

De tekeningen zijn ook super verzorgd maar zijn waarschijnlijk meer de verkoopbare ideeën dan reële werken. Voorstudies kunnen we het niet noemen maar echt boeiende tekeningen ook niet.

Eindoordeel is dan negatief?

Nee, een slechte tentoonstelling kunnen we het echt niet noemen, zeker voor een galerie niet. Laten we eerlijk wezen, Mandos moet ook ergens van leven. De tekeningen zijn het goed verkoopbare werk, terwijl echt het spannende werk de maquettes zijn. De uitvergroting is meer de toegankelijke versie voor wat het zou kunnen zijn. We zijn vooral benieuwd wat er van zou komen als Inti een van zijn maquettes in het groot mag uitvoeren met een flink budget. Dan krijgen we een plek om te spreken en om over te spreken en onszelf echt te laten verbluffen van de realiteit in die enorme spiegels.

Inti Hernandez

Inti Hernandez

Inti Hernandez

Inti Hernandez

Inti Hernandez

Inti Hernandez

Zonder spiegels zijn de maquettes toch al snel een stuk minder spannend.

Inti Hernandez

Inti Hernandez

De werken op papier.

Inti Hernandez

Inti Hernandez

Inti Hernandez

Inti Hernandez

Het grote werk waarvan de foto van de andere kant helaas niet door de keuring heen is gekomen.

Inti Hernandez

Inti Hernandez

De lampen, let ook op de schaduwen die ze werpen op de muren, dat is wel bijzonder.

Inti Hernandez

Inti Hernandez

Deze tekening, of collage, is iets bijzonderder dan de andere tekeningen, hier is namelijk ook op de muur door getekend. Dus koop dit werk en Inti komt bij je thuis het werk aftekenen. Een goed moment voor een goed gesprek.

Inti Hernandez

Inti Hernandez

Dus, ga ook even kijken. Zeker, want onze foto’s schieten echt te kort bij zijn werk.