Incubate 2012; Santiago Sierra & Steve Lambert

De gemeenschap die naar Incubate komt is ook onderdeel van het festival. Ze zijn geen passieve bezoeker maar ook deelnemer. Het maatschappelijke engagement (in iedere mogelijke zin van dat idee) […]

De gemeenschap die naar Incubate komt is ook onderdeel van het festival. Ze zijn geen passieve bezoeker maar ook deelnemer. Het maatschappelijke engagement (in iedere mogelijke zin van dat idee) staat dan ook centraal bij Incubate in de keuzes van kunstenaars.

Zo is Steve Lambert (1976) onder andere bekend van zijn ‘Capitalism, works for me‘ werk. Daarin kan men simpelweg stemmen om een uitspraak te doen over het wel of niet werken van het kapitalistische systeem. Niet erg verwonderlijk is de eindconclusie dan ook negatief (kapitalisme werkt niet). Een werk wat natuurlijk enorm leunt op de interactie van het publiek en je kunt je afvragen in hoeverre dit een vorm van artistiek activisme is ten opzichte van politieke kunst. Dat onderscheid doet er verder niet toe.

Steve Lambert - Capitalism works for me - Interactief object (detail)

Steve Lambert – Capitalism works for me – Interactief object (detail)

(Helaas was ik steeds net te laat om foto’s te maken, onderstaande foto komt van Gonzo)

Steve Lambert - Capitalism works for me - Interactief object

Steve Lambert – Capitalism works for me – Interactief object

Santiago Sierra (1966) is toch wel het voorbeeld als het gaat om een enorm uitgesproken radicaal engagement. Ten tijde van Incubate aten varkens de S op die onderdeel uit maakt van het woord ‘capitalism‘. Helaas blijft het toch hangen op ‘varkens die een S eten in vier dagen’. Het heldere radicale wat in zijn werk normaliter heeft ontbreekt hierin helaas. De link met het kapitalisme en hetgeen er voor wordt opgeofferd (dat kan zijn in arbeid of als in dieren die vetgemest worden) wordt wel zichtbaar gemaakt in het gehele project. Het zou me niets verbazen als een compleet helder overzicht van het geheel zeer zeker hout snijd.

Santiago Sierra - The Destroyed Word

Santiago Sierra – The Destroyed Word – Presentatie (diverse teksten, posters en filmpresentaties)

Santiago Sierra - The Destroyed Word

Santiago Sierra – The Destroyed Word

(Foto’s vanuit Incubate zelf)

Santiago Sierra - The Destroyed Word

Santiago Sierra – The Destroyed Word

Santiago Sierra - The Destroyed Word

Santiago Sierra – The Destroyed Word

Is helaas niet meer te zien.