Incubate 2010 (dag 2)

Er zijn van die dagen dat ik me toch weer meer muziekliefhebber dan kunstliefhebber toon. Vandaag is even zo’n dag. Incubate is begonnen aan de normale programmering van acts. Vandaag […]

Er zijn van die dagen dat ik me toch weer meer muziekliefhebber dan kunstliefhebber toon. Vandaag is even zo’n dag. Incubate is begonnen aan de normale programmering van acts. Vandaag dus geen lezingen maar kunst en vooral muziek.

Hester Scheurwater (wie kent haar niet?) gaat wildbeamen. Ik had bedacht vandaag daar aandacht aan te schenken en dan de rest van de week niet meer, maar dat gaat dus niet door. Het is onderdeel van een workshop met studenten van de academie van Tilburg (bleek bij navraag). Vandaag was dus vooral schetsen. Dat blijkt nogal problematisch; beamer is flinke kast en stroom is ook noodzakelijk. Zo wild is het beamen dus ook niet. Dan hebben ze wat filmpjes als tests die ze op de bioscoop projecteerden. Leuk maar niets shockerends. En dat verwachten we stiekem wel natuurlijk van Scheurwater. Aan het eind van de week nog eens checken dus.

Hester Scheurwater

Hester Scheurwater

Verder was er vandaag natuurlijk muziek. Daarvan zijn 2 acts even het vermelden waard. Namelijk The Ex en Zola Jesus. Ik ben doorgaans geen punk liefhebber maar The Ex vallen volgens mij toch onder dat label en wisten mij te verrassen. Misschien wel een van de hoogte punten van de optredens 2010. Overigens, Nederlands en ook on-Nederlands goed. Ik weet ook niet of ze altijd zo “voor eigen publiek” spelen. Super energiek en origineel. Bas van den Hurk was terrecht fan in zijn vroege jaren. Verbaast me ook niets dat hun laatste plaat gedaan is door Steve Albini, past perfect bij zijn ding; Shellac.

The Ex

The Ex


Zola Jesus is eigenlijk een solo project van een klassiek geschoolde zangeres en dat was er ook van af te horen. Toch was de Cul de Sac helemaal afgeladen en zette toch goede act neer. Niet voor iedereen even geschikt, hier haakte Bas van den Hurk bijvoorbeeld wel af. Ik ook, veel te warm en benauwd. Toch een act die het noemen waard is.

De eerste dagen bij Incubate zijn doorgaans niet zo spectaculair. Erik en ik hebben vandaag zitten plannen en het weekend zal in elk geval volle bak worden. Gaan we alle expo’s af. To be continued…