Incubate 2010 (dag 1)

De officiële opening van Incubate was vanavond en wij waren present. Voor de mensen die nog niet weten wat Incubate is kunnen we hen dat niet heel erg kwalijk nemen. […]

De officiële opening van Incubate was vanavond en wij waren present.
Voor de mensen die nog niet weten wat Incubate is kunnen we hen dat niet heel erg kwalijk nemen. Toch was het vorig jaar ook goed in het nieuws vanwege Hermann Nitsch. In elk geval, het is een festival voor independent culture. En daarmee is de lading ook al wel gedekt. Zo ongeveer alle cultuur uitingen komen aan bod, zolang het maar vernieuwend is; muziek, film en kunst. (meen dat dans dit jaar afwezig is?) En het is in Tilburg. De hometown van zowel Erik als mij, dus wij zijn vaste klanten.
Vandaag dus de opening met een lezing van Leadbeater, voormalig adviseur van Tony Blair en een soort cultuurmaatschappelijke Emile Ratelband. Vervolgens was er een paneldiscussie. Natuurlijk is dit voor ons kunstenaars minder spectaculair dan vorig jaar Nitsch die toen zijn verhaal deed. Toch zeker voor de museologen/curatoren en andere ondernemers die hier wel eens voorbij komen de moeite waard om zijn visie eens onder de loep te nemen.

Zijn presentatie was nagenoeg hetzelfde als deze, of in elk geval, veel van hetzelfde;

Een spreker die het duidelijk al vaker gedaan heeft, presenteert lekker vlot. En eerlijk is eerlijk, heeft best goede punten. De panel discussie die er op volgt is beetje jammer. Ieder heeft duidelijk zijn eigen punten, de ene doet dit en de ander doet dat. Bas van Heur had overigens continue goede kritische aantekeningen op de ideeën die rond gingen. Het idee dat mensen continue samen dingen gaan maken leid 9 van de 10 keer tot zooi, helemaal gelijk. En ook de vraag of innovatie leid tot goede dingen zette de rest van het panel op scherp. Nog wat meer tegengewicht in een dergelijk panel zou wel goed zijn. Hoe de kunst functioneert werd slechts eenmaal even gezegd (door diezelfde Bas), de kunst dient te reflecteren en is geen sociaal instituut. Het was goed geweest als er een kunstenaar in het panel had gezeten. En nee, de CEO van Freshheads is geen kunstenaar, hij is een vormgever of een ondernemer.

De hele avond was ons iets te abstract en ging eigenlijk meer om een politiek idee dan een cultureel of kunstzinnig idee. Daarbij is het thema van Incubate dit jaar piraterij en ook daarvan hebben we weinig meegekregen. Gelukkig is er vrijdag de IPC waar ook wij aanwezig zullen zijn met onder andere Rob Scholte. Daar kijken we dus zeker naar uit. Erik en ik hebben onze avond vol gekregen en het idee van “think smoke alarms and not fire engines” is best goed. Maar we zien liever inspirerende kunstenaars iets vertellen.

De lezing en panel discussie worden ook door incubate op het web geslingerd, maar zijn er nog niet. Dus die komen nog.