Galerie 244; Niels Broszat – Gezant namens de Orde van Liturginium

Sommige kunstenaars trekken ineens hun eigen kunst open. Ik kan me daar wel iets bij indenken, je begint met een idee en werkt dat een aantal malen uit. Dat wordt […]

Sommige kunstenaars trekken ineens hun eigen kunst open. Ik kan me daar wel iets bij indenken, je begint met een idee en werkt dat een aantal malen uit. Dat wordt succesvol. Dat betekend commercieel maar ook door collega’s zeer gewaardeerd. Daardoor ontstaat er een model als wat dat beeld moet hebben, waar dat aan moet voldoen. Het opnieuw werk maken wat daar buiten staat valt dan ook snel zeer complex en hoe ga je daar dan mee om.

Niels Broszat (1980) werd bekend van zijn bloemperken maar kon daar als kunstenaar niet meer genoeg voldoening uit halen om daar mee verder te gaan. Om dat open te trekken en te beginnen aan ‘ander’ werk is lastig. Om te beginnen in financiële zin, mensen kennen hem van de bloemstillevens en dan is ‘ander’ werk al snel te ‘anders’.

Toch is het hem gelukt om zijn bloemstillevens achter zich te laten en toch verder te gaan met het werk wat hij maakte. Het zijn nog altijd collages in vorm. Diverse materialen (al nu meer schilderkunstig dan voorheen) worden ingezet om tot een beeld te komen wat zowel coherent is als instabiel. De werken zijn af maar doordat sommige gedeelten zeer doorwerkt zijn en andere niet ontstaat er toch een instabiliteit. Die instabiliteit is echter bewust ingezet en biedt ook juist ruimte om door de formele lagen heen te kijken. Soms letterlijk is te zijn hoe bepaalde dingen gedaan zijn doordat lagen transparant zijn.

Zijn tekeningen zijn een nieuw domein in zijn werk. Toch valt de intensiteit van de kleine werken enorm op. Geconcentreerde tekeningen met gevoel voor abstracte vorm. Het enige punt is wel dat hij hier weer terugvalt op een repeterend onderwerp. Het zou natuurlijk een valstrik kunnen zijn voor de volgende bloemstilleven-problematiek. Hopen dat het open blijft.

Niels Broszat overzicht

Niels Broszat overzicht

Niels Broszat - I Habit, catholique

Niels Broszat – I Habit, catholique

Niels Broszat - Kazuiffel 3

Niels Broszat – Kazuiffel 3

Niels Broszat - Bosreis

Niels Broszat – Bosreis

Niels Broszat - Monkey King

Niels Broszat – Monkey King

Niels Broszat - Monkey King (detail)

Niels Broszat – Monkey King (detail)

Niels Broszat - Chassuble d'un geant I

Niels Broszat – Chassuble d’un geant I

Niels Broszat - Chassuble d'un geant I (detail)

Niels Broszat – Chassuble d’un geant I (detail)

Niels Broszat - Kazuifel uit goed en groen damast

Niels Broszat – Kazuifel uit goud en groen damast

Niels Broszat - Inside Nascar speedway

Niels Broszat – Inside Nascar speedway

Niels Broszat - Inside Nascar speedway (detail)

Niels Broszat – Inside Nascar speedway (detail)

Niels Broszat - Begroeting van de veerman bij Hulkestein

Niels Broszat – Begroeting van de veerman bij Hulkestein

Niels Broszat - Duwdans door bos

Niels Broszat – Duwdans door bos

Niels Broszat - Chassuble de cuir, couleur d'argant dans la nuit

Niels Broszat – Chassuble de cuir, couleur d’argant dans la nuit

Niels Broszat - Markies

Niels Broszat – Markies

De tentoonstelling van Niels Broszat is nog te zien tot en met 20 oktober wegens succes verlengt tot en met 27 oktober bij Galerie 244 te Amsterdam.