Frank Taal; 10+

Ergens begin 2010 begon ik met Lost Painters. In de afgelopen tien jaar is er veel veranderd. Kunstenaars zijn gekomen en gegaan. Kunstinitiatieven zijn gekomen en gegaan en ook galeries […]

Ergens begin 2010 begon ik met Lost Painters. In de afgelopen tien jaar is er veel veranderd. Kunstenaars zijn gekomen en gegaan. Kunstinitiatieven zijn gekomen en gegaan en ook galeries heb ik zien komen en gaan. Maar gelukkig zijn er ook genoeg kunstenaars die ik nog steeds regelmatig tegenkom. Kunstinitiatieven die hardnekkig gevochten hebben voor hun bestaan en zo ook galeries die het al die tijd hebben vol gehouden.

Frank Taal is een galerie die ook ergens in 2010 begon. Ook in die galerie is er veel veranderd. Soms zat het mee, soms zat het tegen. Er zijn kunstenaars waar al van begin af aan mee wordt samen gewerkt, er zijn kunstenaars bij gekomen en er zijn er ook gegaan. Door de jaren heen zijn er veel verschillende tentoonstellingen geweest, soms solo-presentaties, soms groepstentoonstellingen. Zo zijn er de afgelopen jaren vele tientallen kunstenaars de reveu gepasseerd.

Het jubileum van 10 jaar de galerie mag natuurlijk gevierd worden. Er is gekozen om alle kunstenaars die ooit geexposeerd hebben bij de galerie uit te nodigen om opnieuw hun werk te tonen. Als deze tentoonstelling iets zichtbaar maakt, is het wel dat er ontzettend veel verschillende kunstenaars hier geweest zijn. De diversiteit is in ieder opzicht groot te noemen. Zowel inhoudelijk als gebruikte technieken gaan alle kanten op. Toch zijn er rode draden aan te wijzen waarvan de belangrijkste misschien toch wel is dat het een galerie is in Rotterdam. Veel kunstenaars wonen en werken in Rotterdam of hebben een binding met de stad. Deze tentoonstelling maakt zichtbaar dat galeries zoals Frank Taal een enorme toevoeging zijn op het kunstklimaat van een stad.

Niet iedere galerie houdt het 10 jaar vol, er zijn er genoeg die in de afgelopen 10 jaar de deuren hebben gesloten. De galeries die het wel volhouden zijn een essentiele schakel voor de kunstenaarsgemeenschap die er bij betrokken is. Het is dus belangrijk dat die schakels stabiel zijn en blijven voortbestaan voor de kunstsector. Het geeft kunstenaars de tijd zich over langere periodes te ontwikkelen en te voorzien in hun bestaan.

Oftewel, op naar de volgende tien jaar.

Hier een beeldverslag van wat er zoal te zien was.

Deze tentoonstelling was tot en met 21 november te zien bij Frank Taal te Rotterdam.