Eindexamen Expositie; Sint Joost Breda 2023

Even vreesde ik dat er zich een rampscenario had voltrokken. Boven aan de trap bleek dat de studenten Art&Research maar een deel van de beschikbare lokalen gebruikt hadden. Het is […]

Even vreesde ik dat er zich een rampscenario had voltrokken. Boven aan de trap bleek dat de studenten Art&Research maar een deel van de beschikbare lokalen gebruikt hadden. Het is zelden zo geweest dat de opzet ruim was in de lokalen, en als een aanzienlijk deel niet gebruikt werd, dan moet dat betekenen dat er gepropt is. Misschien minder afstudeerders dit jaar dan anders? Nee dat was ook niet het geval.

Al snel werd ik gerustgesteld. 17 kunstenaars hebben het voor elkaar gekregen om het Atrium te annexeren, te verduisteren en een totaalinstallatie van te maken.
Het voordeel is dat de duistere ruimte een mooie tegenhanger is van de traditionele white cube. Het moet gezegd worden, het maakt indruk. Nadeel is alleen wel dat lang niet altijd even helder is waar een werk eindigt en waar een werk begint. Een werk wat in een kleine ruimte als indrukwekkend kan gelden, moet hier opboksen tegen een grote open ruimte. Dus niet alles komt hier zo goed tot zijn recht in deze extra ruimte.

De winst is overduidelijk, vrijwel alle studenten hebben hier uitgepakt. Geen kleine gebaren, maar grote werken. En zelfs poëtische gebaren krijgen de ruimte om te overtuigen zoals het werk van Lais Geutjes. Andere lokalen hoefden niet direct verduisterd te worden omdat er een video-installatie is, of een werk wat juist die hoogte nodig heeft, die krijgen allemaal de ruimte in het Atrium. Het is dan ook te hopen dat volgende lichtingen wederom gebruik kunnen maken van deze constructie.

Helaas was niet alles in het Atrium te fotograferen omdat het te donker was, maar verder volgt hier een fotoverslag van wat er zoal opviel.