Eindexamen Expositie; AKV Den Bosch 2023

Sommige academies hebben hele lokalen beschikbaar voor één afstudeerder. Zelfs bij de Rietveld zie je in het ergste geval dat kunstenaars een groot lokaal moeten delen met drie kunstenaars. Vaak […]

Sommige academies hebben hele lokalen beschikbaar voor één afstudeerder. Zelfs bij de Rietveld zie je in het ergste geval dat kunstenaars een groot lokaal moeten delen met drie kunstenaars. Vaak komen ze daar prima uit.
De afgelopen jaren was voor de studenten van AKV Den Bosch een grote open ruimte beschikbaar en een handvol lokalen. Aan plek was geen gebrek. Dat leidde dan vaak ook tot passende presentaties en grote gebaren.
Dit jaar is het gedegradeerd naar een soort achterkamer, niet veel groter dan een lokaal bij andere academies. Ondertussen is het aantal studenten is niet meer of minder geworden, dus de ruimte om werk te tonen is ineens zeer beperkt. Lang niet iedereen kan even goed uit de voeten met zo weinig plek. Werk is te klein, en/of er is te weinig werk om een helder beeld te geven. Om maar niet te zwijgen over de mogelijkheid om een ambitieus statement te kunnen maken.
Een paar tonen hun werk buiten onder een overkapping waar iets meer plek is voor groter werk. Maar toch ontsnapt mij niet de nasmaak dat de academie helemaal niet zo trots is op hun fine art afdeling in Den Bosch. Terwijl er in Breda (eveneens onderdeel van Avans Hogescholen) juist zo’n ruime opzet was voor diezelfde afdeling. Het lijkt er sterk op dat hier het een en ander mis gegaan is buiten de zeggenschap van de studenten om.

Hier volgt dus helaas een zeer beperkt beeldverslag. Ik hoop dat de kunstenaars elders nog een kans maken om te laten zien waar ze toe in staat zijn.